Acasă Politic Bruxelles: Pachet de măsuri pentru încadrarea în muncă a tinerilor

Bruxelles: Pachet de măsuri pentru încadrarea în muncă a tinerilor

DISTRIBUIȚI

 – 115181 – 07122012 – Comisia Europeană a propus măsuri care să ajute statele membre să lupte contra nivelurilor inacceptabile ale şomajului şi ale excluziunii sociale în rândul tinerilor, permiţându-le acestora accesul la oferte de locuri de muncă, la educaţie şi la formare.

„Nivelul ridicat al şomajului în rândul tinerilor are consecinţe dramatice pentru economiile noastre, pentru societăţile noastre şi, mai ales, pentru tineri. De aceea, trebuie să investim în tinerii europeni acum”, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune. „Acest pachet de măsuri ar ajuta statele membre să se asigure că tinerii reuşesc să intre pe piaţa forţei de muncă. Dacă nu s-ar realiza acest lucru, costurile ar fi imense”.

Comisia va sprijini statele membre prin finanţare din partea UE, prin promovarea schimburilor de bune practici între statele membre, prin monitorizarea implementării garanţiilor pentru tineri în cadrul semestrului european şi prin campanii de sensibilizare. Conform solicitării Consiliului European şi a Parlamentului European, pachetul de măsuri al Comisiei pentru încadrarea în muncă a tinerilor include o propunere de recomandare adresată statelor membre privind introducerea „garanţiei pentru tineri”, prin care se garantează că toţi tinerii până în 25 de ani beneficiază de o ofertă de muncă de calitate, de un program de formare continuă, de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu în termen de patru luni de la ieşirea din sistemul de educaţie formală sau de la momentul pierderii locului de muncă. Propunerea de recomandare îndeamnă statele membre să stabilească parteneriate solide cu părţile interesate, să se asigure că serviciile de ocupare a forţei de muncă şi alţi parteneri care oferă sprijin tinerilor intervin într-un stadiu timpuriu, să ia măsuri de susţinere pentru a permite integrarea forţei de muncă, să utilizeze pe deplin Fondul social european şi alte fonduri structurale în acest scop, să evalueze şi să îmbunătăţească permanent programele de garantare pentru tineri şi să le implementeze rapid.

Pentru a facilita trecerea de la şcoală la muncă, pachetul de măsuri prevede totodată lansarea unei consultări a partenerilor sociali europeni privind un cadru de calitate pentru
stagii, astfel încât să li se ofere tinerilor posibilitatea de a dobândi o experienţă profesională de calitate în condiţii de siguranţă. În plus, este anunţată o Alianţă europeană pentru ucenicii, vizând îmbunătăţirea calităţii şi a ofertei de locuri de ucenicie prin multiplicarea programelor de ucenicie de succes în toate statele membre; totodată, sunt prezentate modalităţi de reducere a obstacolelor în calea mobilităţii tinerilor.

Aproximativ 5,5 milioane de tineri de pe piaţa muncii (mai mult de unul din cinci) nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă, iar 7,5 milioane de tineri cu vârste între 15 şi 24
de ani fac parte din categoria NEET, adică nu lucrează şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare. Costul economic al neintegrării tinerilor pe piaţa forţei de muncă a fost estimat de Eurofound la peste 150 de miliarde de euro pe an, adică 1,2% din PIB-ul UE. Pentru ţări precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia şi Polonia, acest cost este de 2% sau mai mult din PIB.Sumele economisite prin evitarea acestor costuri economice în prezent şi în viitor depăşesc cu mult costurile bugetare ale garanţiei pentru tineri propuse. 

Rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 25% în 13 state membre, Grecia şi Spania înregistrând rate de peste 55%, în vreme ce Italia, Portugalia, Irlanda, Bulgaria, Cipru,
Letonia, Ungaria şi Slovacia se confruntă cu rate de aproximativ 30% sau mai mari. Peste 30% dintre şomerii sub 25 de ani nu au un loc de muncă de peste 12 luni: 1,6 milioane în 2011, faţă de 0,9 milioane în 2008.
Rata globală de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor a scăzut cu aproape cinci puncte procentuale pe parcursul ultimilor patru ani, adică de trei ori mai mult decât în cazul adulţilor. Șansele unui tânăr şomer de a găsi un loc de muncă sunt scăzute. Doar 29,7% dintre persoanele cu vârste între 15 şi 24 de ani care erau în şomaj în 2010 au găsit un loc de muncă în 2011, aceasta reprezentând o scădere de aproape 10% în trei ani.

Tinerii sunt categoria cea mai ameninţată de pe piaţa europeană a forţei de muncă, iar riscul de a fi marginalizaţi este din ce în ce mai mare. Acest fapt are consecinţe imediate,
dar şi implicaţii pe termen mediu şi lung. Adâncirea crizei de pe piaţa forţei de muncă poate marca o mare parte dintr-o întreagă generaţie de tineri, afectând ocuparea forţei de muncă, productivitatea şi coeziunea socială, atât în prezent, cât şi în viitor.
Măsurile propuse în cadrul pachetului de măsuri pentru încadrarea în muncă a tinerilor se bazează pe acţiunile din cadrul „Iniţiativei privind oportunităţile pentru tineri”, lansată în decembrie 2011. Cu ajutorul echipelor de acţiune ale Comisiei, cele opt state membre cu cele mai mari rate ale şomajului în rândul tinerilor realocă fonduri structurale ale UE pentru a stimula încadrarea în muncă a tinerilor, pentru a elabora planuri de creare de locuri de muncă pentru tineri şi pentru a consolida programele de educaţie şi de formare. Comisia utilizează şi alte instrumente de politică pentru a combate şomajul în rândul tinerilor, cum ar fi recomandările specifice pentru fiecare ţară. În iulie 2012, aproape toate statele membre ale UE au primit recomandări care vizează îmbunătăţirea situaţiei tinerilor. Aceste recomandări, adoptate de Consiliul de Miniştri al UE, pe baza propunerilor Comisiei, sunt un instrument de coordonare a politicilor, destinat să consolideze guvernanţa şi coordonarea politicilor economice la nivelul UE în contextul strategiei  Europa 2020. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.