Acasă Politic Bruxelles: Masuri pentru modernizarea dreptului european al societăţilor comerciale şi guvernanţa corporativă

Bruxelles: Masuri pentru modernizarea dreptului european al societăţilor comerciale şi guvernanţa corporativă

DISTRIBUIȚI

 – 115340 – 12122012 – Comisia Europeană a adoptat pe 12  decembrie un plan de acţiune în care sunt prezentate viitoarele iniţiative în domeniul dreptului societăţilor comerciale şi al guvernanţei corporative. Acesta trebuie să garanteze că societăţile sunt competitive şi sustenabile. Analiza Comisiei şi consultările realizate în ultimii doi ani indică în mod clar că se pot face îmbunătăţiri suplimentare, prin încurajarea şi facilitarea implicării acţionarilor pe termen lung, prin creşterea nivelului de transparenţă între societăţi şi acţionarii lor şi prin simplificarea

operaţiunilor transfrontaliere ale societăţilor europene.

Pe baza acestei reflecţii şi a rezultatelor consultărilor, Comisia a identificat mai multe linii de acţiune în domeniul dreptului societăţilor comerciale şi al guvernanţei corporative, care sunt fundamentale pentru punerea în aplicare a unei legislaţii moderne pentru societăţi sustenabile şi competitive.

Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat: „Acest plan de acţiune privind dreptul societăţilor comerciale şi guvernanţa corporativă stabileşte calea de urmat: acţionarii trebuie să primească drepturi suplimentare, dar şi să îşi asume pe deplin responsabilităţile, pentru a se asigura că societatea rămâne competitivă pe termen lung. De asemenea, societăţile trebuie să devină mai transparente în mai multe privinţe. Aceasta va contribui la o guvernanţă eficientă a societăţilor.”

Unul dintre elementele cheie ale planului de acţiune este reoerezentat de creşterea nivelului de transparenţă între societăţi şi acţionarii lor în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative. Printre aceste elemente se vor regăsi în special: creşterea transparenţei societăţilor în ceea ce priveşte diversitatea consiliului de administraţie şi politicile de gestionare a riscurilor; îmbunătăţirea raportării privind guvernanţa corporativă; o mai bună identificare a acţionarilor de către emitenţi; consolidarea regulilor de transparenţă în ceea ce priveşte politicile investitorilor instituţionali în materie de vot şi implicare. Al doilea element cheie vine cu iniţiative menite să încurajeze şi să faciliteze implicarea acţionarilor pe termen lung, cum ar fi: o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte remunerarea în general şi remuneraţia individuală a membrilor consiliului de administraţie, precum şi un drept de vot al acţionarilor asupra politicii de remunerare şi asupra raportului privind remunerarea; un drept extins al acţionarilor de supraveghere a tranzacţiilor cu părţi afiliate, adică tranzacţiile dintre societate şi membri ai consiliului de administraţie sau acţionari majoritari; crearea de reguli corespunzătoare de desfăşurare a activităţii pentru consilierii de vot (adică firmele care oferă servicii acţionarilor, în special consultanţă în materie de vot), mai ales în ceea ce priveşte transparenţa şi conflictele de interese; clarificarea conceptului „acţiune concertată” pentru a facilita cooperarea dintre acţionari în ceea ce priveşte chestiunile de guvernanţă corporativă; studierea posibilităţii de a încuraja acţionariatul salariat.

De asemenea, sunt propuse iniţiative în domeniul dreptului societăţilor comerciale menite să sprijine societăţile europene şi să încurajeze dezvoltarea şi competitivitatea acestora: realizarea unei analize cu privire la o posibilă iniţiativă referitoare la transferul transfrontalier al sediului societăţilor; facilitarea fuziunilor transfrontaliere; reguli UE clare pentru divizările transfrontaliere; măsuri în continuarea propunerii de statut al societăţii private europene în vederea îmbunătăţirii oportunităţilor transfrontaliere ale IMM-urilor; o campanie de informare privind statutul societăţii europene/statutul societăţii cooperative europene; măsuri specifice privind grupurile de societăţi, şi anume recunoaşterea conceptului de interes al grupului, şi mai multă transparenţă în ceea ce priveşte structura grupurilor. În plus, planul de acţiune prevede integrarea într-un instrument unic a tuturor directivelor principale privind dreptul societăţilor comerciale. Aceasta ar permite îmbunătăţirea accesibilităţii şi a inteligibilităţii dreptului societăţilor comerciale şi ar reduce riscul unor viitoare inconsecvenţe.

Strategia Europa 2020 a Comisiei vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri în Europa. Dreptul societăţilor comerciale şi regulile de guvernanţă corporativă aplicabile societăţilor, investitorilor şi salariaţilor din UE trebuie adaptate nevoilor societăţii de astăzi şi mediului economic aflat în schimbare. Dreptul european al societăţilor comerciale şi guvernanţa corporativă trebuie să garanteze că societăţile sunt competitive şi sustenabile.

Publicând cartea verde privind guvernanţa corporativă în UE pentru 2011, Comisia a iniţiat o reflecţie aprofundată pentru a evalua eficacitatea actualelor reguli în materie de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile europene. De asemenea, a realizat o consultare publică online privind viitorul dreptului european al societăţilor comerciale, care a generat un număr mare de răspunsuri de la o gamă largă de părţi interesate. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.