114543 – 09112012 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat vineri la deschiderea Conferinţei internaţionale „NATO şi structura globală a securităţii: viitorul parteneriatelor”, organizată de Şcoala Naţională
pentru Studii Politice şi Administrative, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale.
În alocuţiunea sa, susţinută în cadrul primei sesiuni plenare a Conferinţei, cu titlul „România în NATO – interese, responsabilităţi şi provocări viitoare”, Titus Corlăţean a reliefat sentimentul solidarităţii, ca fundament al Alianţei care a contribuit decisiv la menţinerea păcii în cei peste 60 ani de la înfiinţarea NATO. De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat că „NATO rămâne garantul principal al securităţii României, interesul major al ţării noastre fiind în continuare menţinerea unei Alianţe puternice, viabile şi unite”. Din această perspectivă a amintit importanţa proiectului apărării antirachetă, ca expresie a solidităţii legăturii transatlantice şi capacităţii NATO de a se adapta la noile provocări de securitate ale secolului XXI.
Ministrul Titus Corlăţean a trecut în revistă procesul complex de adaptare al Alianţei Nord-Atlantice, accentuând atât importanţa pe care România o acordă indivizibilităţii securităţii şi solidarităţii Aliate, precum şi parteneriatelor NATO. Demnitarul român a arătat că dezvoltarea politicii de parteneriate reprezintă un element definitoriu al transformării Alianţei Nord-Atlantice.
„Parteneriatele NATO contribuie la dezvoltarea unei culturi de securitate în spaţiul Euro-Atlantic, consolidând astfel cooperarea necesară pentru a răspunde provocărilor critice în materie de securitate”, a evidenţiat ministrul Titus Corlăţean. Totodată, el a subliniat importanţa pe care România o acordă atât dezvoltării parteneriatului strategic NATO-UE, cât şi cooperării Alianţei cu statele din Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre, ţara noastră continuând să fie un promotor activ al politicii Aliate a uşilor deschise.
Demnitarul român s-a mai referit la oportunităţile de cooperare cu partenerii pe care le oferă conceptul Smart Defense, concluzionând că România este cel mai bine situată geografic şi istoric pentru a proiecta în vecinătate valorile Euro-Atlantice.
Conferinţa Internaţională NATO şi structura globală a securităţii: viitorul parteneriatelor este organizată de Şcoala Naţională pentru Studii Politice şi Administrative, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale şi se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 8-10 noiembrie 2012. Evenimentul marchează 10 ani de la invitarea României de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice, cu ocazia Summit-ului NATO de la Praga (din noiembrie 2002). La conferinţă participă, în calitate de invitat special, Secretarul General Adjunct al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow. – www.promptmedia.ro