114482 – 07112012 – România are nevoie de un conducător puternic, capabil să facă ordine în ţară, susţin 87% dintre cei intervievaţi în cadrul studiului “IRESCOP 2012- Profiluri electorale”, realizat fa sfârşitul lunii octombrie.
Comparativ cu anul 2006, studiul constată creşterea în mod semnificativ a procentului celor care consideră că păstrarea ordinii publice este mai importantă decât respectarea libertăţii individuale. Se observă, aşadar, o creştere a sentimentului de nelinişte şi nevoia de o conducere puternică, un stat care să pună ordinea publică în prim-plan.
În contrapartidă, scade proporţia celor care consideră că lucrurile ar merge mai bine dacă toată lumea ar asculta ordinele autorităţilor. Reiese la suprafaţă din nou sentimentul de responsabilizare individuală, în contextul conştientizării unei nevoi de siguranţă şi stabilitate, însă respectarea autorităţilor este pusă sub semnul neîncrederii în acestea din urmă.
Susţinătorii lui Dan Diaconescu şi ai lui Traian Băsescu sunt în cea mai mare măsură de acord cu ideea că „Lucrurile ar merge mult mai bine dacă toată lumea ar asculta întotdeauna de ordinele autorităţilor” (62%, respectiv 53% sunt în acord total cu această afirmaţie), în timp ce simpatizanţii lui Mihai Răzvan Ungureanu sunt în cea mai mică măsură de acord cu această (doar 29% sunt în acord total, iar 44% sunt dezacord total sau parţial). 71% dintre votanţii lui Dan Diaconescu sunt în acord total şi cu afirmaţia „Păstrarea ordinii publice este mai importantă decât respectarea libertăţii individuale”, în proporţie semnificativ mai mare decât simpatizanţii oricărei alte personalităţi politice.
În ceea ce priveşte ideea că România are, în acest moment, nevoie de un conducător puternic, capabil să facă ordine în ţară, proporţia cea mai mare de susţinători se regăseşte în rândul celor care votează PP-DD (84%) şi Dan Diaconescu (91%) sau USL (75%). Votanţii ARD cred în cea mai mică măsură în această soluţie (60% acord total şi 15% dezacord total).
Principalele caracteristici pe care ar trebui să le aibă preşedintele ţării sunt, în opinia românilor, următoarele: să fie un om educat (100%), să vorbească pe înţelesul oamenilor (99%), să îşi recunoască greşelile (99%) şi să fie un bun român (99%), un bun familist (95%) şi un bun organizator (95%).
Caracteristicile cel mai puţin importante pentru un preşedinte al României sunt ca acesta să fie bogat (39%), să fie de aceeaşi religie (50%) sau să fie susţinut de partidul simpatizat (63%). Numărul mare de caracteristici care sunt menţionate de peste 90% dintre ceiintervievaţi arată faptul că românii îşi doresc un preşedinte ideal, care să însumeze o pleiadă de calităţi, un conglomerat de atribute care ţin de parţial de imaginea „omului cumsecade” (bun român, familist, cu credinţă în Dumnezeu, care îşi recunoaşte greşelile) şi parţial de imaginea unui conducător care să impună respect şi să aibă capacităţi de conducător (educat, bun organizator, cu experienţă în politică, să lupte împotriva corupţiei).
Votanţii USL (86%) şi votanţii lui Crin Antonescu (82%) consideră în cea mai mică măsură că preşedintele ţării ar trebui să lupte împotriva corupţiei. De asemenea, simpatizanţii lui Crin Antonescu consideră în cea mai mică proporţie (87%) că funcţia de preşedinte ar trebui deţinută de un bun organizator. Susţinătorii partidului PP-DD cred în cea mai mare proporţie că preşedintele României ar trebui să impună ordinea şi disciplina (97%), în timp ce votanţii lui Crin Antonescu şi ai lui Mihai Răzvan Ungureanu consideră în cea mai mică măsură că acest atribut este unul necesar (câte 81%). Tot printre votanţii lui Crin Antonescu se regăseşte şi cea mai mică proporţie a celor care consideră important ca preşedintele ţării să fie o persoană care crede în Dumnezeu (85%).
În rândul persoanelor care votează cu PP-DD şi cu Dan Diaconescu se regăsesc cele mai scăzute proporţii ale celor care consideră important ca preşedintele ţării să nu fi fost colaborator al fostei Securităţi (63%, respectiv 66%). În rândul aceloraşi categorii se regăsesc şi cele mai mici proporţii ale celor care îşi doresc ca preşedintele ţării să fie susţinut de către partidul pe care îl simpatizează (55% dintre votanţii PP-DD, respectiv 60% dintre votanţii lui Dan Diaconescu).
Susţinătorii PP-DD îşi doresc în proporţie mai scăzută atât ca Preşedintele ţării să fie de aceeaşi religie (38%), cât şi ca acesta să fie un om bogat (40%).
Chiar dacă românii par să îşi dorească un preşedinte ideal, care să însumeze o serie de atribute esenţiale, se pot observa diferenţe la nivelul susţinătorilor diferitelor partide sau alianţe politice, respectiv la nivelul susţinătorilor personalităţilor politice. Astfel, reiese din analizele anterioare că simpatizanţii lui Crin Antonescu tind să fie mai puţin pretenţioşi atunci când vine vorba de lupta împotriva corupţiei, credinţa în Dumnezeu sau de calităţile aferente unui bun organizator.
Votanţii lui Dan Diaconescu şi ai PP-DD, în schimb, îşi doresc un preşedinte puternic, impunător, capabil să impună ordinea şi disciplina, însă nu consideră la fel de importante partidul de provenienţă, religia, să nu fi fost colaborator al fostei Securităţi sau să fie un om bogat. – www.promptmedia.ro