114406 – 05112012 – Trecerea la moneda euro in anul 2015 „nu mai intra in discutie”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru New York Times. Chiar și în aceste condiții, guvernatorul BNR afirma ca respectarea criteriilor de aderare la zona euro,
inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina.
Isarescu a afirmat in interviu ca, prin mentinerea monedei nationale, Romania a castigat flexibilitatea de a ajusta dobanzile, de a controla lichiditatea si de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar.
Romania are o tinta indicativa de adoptare a monedei euro in anul 2015, insa calendarul va fi pus in discutie dupa alegerile parlamentare din aceasta iarna, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor romani.
Fara control asupra politicii monetare, tari din zona euro precum Grecia s-au vazut obligate sa se bazeze, in criza, in principal pe masuri de politica fiscala, respectiv cresterea taxelor si scaderea cheltuielilor, a precizat guvernatorul.
„Sigur ca au aparut nemultumirea si dezamagirea, deoarece aderarea la UE a fost vazuta ca un panaceu. Visele au fost prea inalte”, a adaugat Isarescu.
Publicatia americana noteaza ca mentinerea monedei nationale a ajutat competitivitatea exporturilor Romaniei si a condus la un cost mai scazut al vietii, care atrage „dintr-o data” forta de munca bine calificata din statele euro aflate in dificultate.
Situatia subliniaza rezistenta sporita la efectele crizei a economiilor celor sapte state UE din Europa Centrala si de Est care nu au trecut la euro.
A vantajele oferite de mentinerea propriilor monede sunt scoase in evidenta de situatiile dificile din tari ca Grecia si Spania, unde autoritatile nu mai au la dispozitie masuri de politica monetara pentru a-si resuscita economiile „muribunde” si a reduce somajul ajuns la cote alarmante, de aproximativ 25%.
In consecinta, multe state est-europene s-au razgandit cu privire la adoptarea euro, noteaza New York Times.
Cehia va lua o decizie in acest sens numai dupa convocarea unui referendum, nu mai devreme de anul 2020. Ungaria a anuntat ca nu ia in calcul trecerea la euro inainte de 2018, iar premierul polonez Donald Tusk a declarat in acest an ca moneda euro este „complet neatractiva”.
Cele 12 state care au aderat la UE in 2004 si 2007 s-au angajat prin Tratat sa adopte euro, fara un calendar asumat si numai dupa indeplinirea unui set de criterii stricte. Cinci dintre aceste state, Slovacia, Slovenia si Estonia, Cipru si Malta, au trecut deja la euro. – www.promptmeda.ro