114376 – 02112012 – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica organizeaza Conferinta Nationala a Cercetarii si Inovarii din România – CNCI 2012 si Expozitia Cercetarii Românesti,
care se vor desfasura în intervalul 7-9 noiembrie 2012, la Biblioteca Nationala a României din Bucuresti.
CNCI 2012 vine în întâmpinarea unui moment extrem de important, perioada de final a Planului National 2007-2013 si elaborarea Strategiei Nationale pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020. Evenimentul se doreste a fi un promotor al cercetarii românesti si un sprijin activ în solutionarea problemelor majore cu care se confrunta societatea noastra si întreaga Europa.
CNCI 2012 va stabili criteriile si standardele de evaluare competenta si corecta a stadiului actual al cercetarii, dezvoltarii si inovarii în România si va schita directii si prioritati ale viitoarei Strategii Nationale de Cercetare – Dezvoltare – Inovare, precum si ale instrumentelor de implementare pentru perioada 2014-2020, în concordanta cu prioritatile Guvernului României si în complementaritate si sinergie cu cele definite de Uniunea Europeana.
Conferinta include sesiuni plenare si paralele si sesiuni speciale de discutii în cadrul carora cercetatorii vor avea oportunitatea de a-si prezenta punctele de vedere. Rezultatul final al evenimentului urmareste definirea strategica a cercetarii ca motor al cresterii competitivitatii economice, pe agenda institutionala si publica a României.
Prima zi se va incheia cu o „Special Evening Lecture” prezentata de prof. Gérard Mourou, din Franta, initiatorul Proiectului European ELI -Infrastructura Luminii Extreme, proiect în cadrul caruia României îi revine pilonul ELI-Nuclear Physics, cel mai amplu si important proiect de cercetare realizat vreodata în tara noastra.
În aceasta perioada, Biblioteca Nationala va gazdui si Expozitia Cercetarii Românesti care va reuni o selectie dintre realizarile domeniului si va putea fi vizitata de toti cei interesati.
La Conferinta Nationala a Cercetarii si Inovarii 2012 urmeaza sa participe peste 450 de personalitati ale comunitatii stiintifice românesti: academicieni, rectori, manageri de cercetare din mediul public si privat, cercetatori stiintifici din România si oficiali ai Comisiei Europene, dar si reprezentanti ai mediului de afaceri si ai industriei din tara noastra. – www.promptmedia.ro