114466 – 07112012 – Alegerile prezidențiale din Statele Unite au fost câștigate de Barack Obama,care a reușit să obțină cu 100 de voturi electorale mai mult decât contracandidatul său, Mitt Romney. Obama a obținut 303 voturi după ce și-a adjudecat Ohio,
unul din statele cheie. Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, în Statele Unite un candidat are nevoie de 270 de voturi în colegiul electoral.
În cadrul alegerilor legislative, democrații păstrează controlul în Senat, iar republicanii în Camera Reprezentanților.
Imediat după ce victoria lui Obama a fost recunoscută public, pe conturile de Twitter ale lui Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, și al lui David Cameron, premierul britanic, au fost postate mesaje de felicitare pentru Barack Obama, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe președintele american, afirmând că alianța strategică dintre Israel și Statele Unite este „mai puternică decat oricând”, transmit agențiile internaționale de presă.
Și președintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, s-a declarat „foarte bucuros” de realegerea lui Barack Obama.
După ce numărătoarea voturilor s-a încheia oficial, Mitt Romney a ieșit u o declarație publică în care a recunoscut victoria lui Barack Obama și prin care a îndemnat la reconciliere poporul american, îndemnându-i să se roage pentru președintele ales, care va ține destinul națiunii în mâinile sale, pentru următorii patru ani: ”nu avem timp acum să ne certăm, ci trebuie să ne unim forțele. Nu doar noi politicienii, ci cu toții trebuie să facem așa”. De asemenea, Romney a cerut preoților să afirme permanent valorile după care națiunea americană trebuie să se ghideze. El a mulțumit partidului care l-a susținut pentru efortul uriaș depus în campania electorală, dar a reaminti că ”națiunea se afla într-un punct critic”.
În primul discurs oficial de după anunțarea rezultatelor, Obama a încurajat poporul american, declarându-se gata de acțiune: ”economia noastră își revine, un deceniu de război e încheiat, iar această campanie lungă s-a terminat. Mă întorc la Casa Alba mai hotărât și inspirat ca niciodată. În aceasta seară, ați votat pentru acțiune, nu politica de zi cu zi. În următoarele luni sunt hotărât să lucrez cu ambele partide, pentru a rezolva problemele care ne așteaptă. Aceasta nu înseamnă că treaba voastră s-a încheiat. În democrația noastră, rolul cetățeanului nu se încheie după vot”, a spus Obama.
”Vrem să ne vedem copiii crescând într-o țară în care au acces la cele mai bune școli, vrem să ne vedem copiii crescând într-o America ce nu este împovărată de datorii. Vrem să avem o țară sigură, apărată de cea mai puternică armată. Dar și o țară care să trăiască în pace și plină de respect pentru locuitorii ei”, a spus președintele Statelor Unite ale Americii.
De asemenea, el a mulțumit fiecărui american care a participat la alegeri,”celor care au votat pentru prima oară, celor care au stat foarte mult timp la coadă”.
”Fie că ați ținut o pancartă cu Obama sau una cu Romney, vocea voastră a contat. Am vorbit cu guvernatorul Romney și l-am felicitat pentru campania lui. A fost o campanie dură, dar numai pentru că amândoi ne iubim profund țara””, a declarat Obama.
Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a declarat miercuri, la aflarea exit-pollurilor: ”Mesajul acestor alegeri este că, dacă există calitate și curaj, oricine poate reuși. Ce îmi place în România este că pot vedea aceleași valori și aceeași calitate despre care vorbeam”.
Sistemul de vot american
Sistemul electoral american este unul indirect. Cetățenii votează pentru membrii Colegiului Electoral care, la rândul lor, aleg oficial președintele, la data de 17 decembrie. Pentru a fi ales președinte, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale ale statelor americane. Ce se întamplă dacă ambii candidați adună câte 269 de voturi? Ar fi o premieră în istoria SUA și decizia ar aparține Camerei Reprezentanților.
Deși rezultatele sunt cunoscute imediat după votul popular, electorii se reunesc la 17 decembrie pentru a decide cine este președinte. În general, electorii votează pentru candidatul care a obținut majoritatea în statul pe care îl reprezintă, însă au existat 4 cazuri în care candidați ce au câștigat majoritatea voturilor populare nu au ajuns și președinți ai SUA.
Voturile colegiului elector sunt formal numărate în fața Congresului în luna ianuarie. Presedintele SUA este învestit în funcție la 20 ianuarie 2013.
Jurământul este consemnat în Articolul II al Constituției: ”Jur solemn că voi împlini cu fidelitate funcția de președinte al Statelor Unite și voi păstra, proteja și apăra, cu toată priceperea mea, Constituția Statelor Unite”. – www.promptmedia.ro