113652 – 03102012 – Marţi, 2 octombrie a. c., cu ocazia celei de-a patra părţi a sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfăşoară la Strasbourg în perioada 1-5 octombrie a. c.,
senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegaţiei române la APCE, a participat la dezbaterea Raportului privind îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse faţă de Consiliul Europei.
Plenul Adunării a adoptat două dintre amendamentele propuse de senatorul Badea la proiectul de rezoluţie al raportului. Potrivit propunerilor înaintate de senatorul român, rezoluţia însuşită de membrii Adunării, face apel la continuarea negocierilor bilaterale, în vederea identificării unei soluţii viabile menite să conducă la returnarea, prin negociere directă, a bunurilor culturale şi a altor proprietăţi către ţările vizate, inclusiv a Tezaurului României, temporar transferat la Moscova, în timpul Primului Război Mondial.
„Rezultatul votului este o victorie pentru delegatia României, în condiţiile în care plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a evidenţiat, pentru prima oară, în mod explicit, necesitatea ca Federaţia Rusă să soluţioneze cu celeritate toate aspectele referitoare la returnarea bunurilor, proprietăţilor şi valorilor culturale confiscate în mod abuziv de la statele membre, urmând ca, în conformitate cu cel de-al doilea amendament depus, în cazul în care nu îşi îndeplineşte pe deplin aceste obligaţii, Federaţia Rusă să rămână în continuare sub monitorizarea Consiliului Europei”, a conchis senatorul Viorel Badea.
Acest demers, însuşit de APCE, este în consonanţă cu angajamentele asumate de Federaţia Rusă prin Opinia nr. 193/1996 privind cererea Rusiei de aderare la Consiliului Europei, precum şi cu rezoluţiile, recomandările şi rapoartele relevante adoptate de-a lungul timpului pe acest subiect.
De asemenea, este de menţionat şi faptul că, în textul Raportului referitor la îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse faţă de Consiliul Europei, se evidenţiază în mod clar că „Tezaurul românesc, <colecţie de obiecte valoroase, transferate de Guvernul român în Rusia pentru a fi păstrate în siguranţă pe durata Primului Război Mondial>, nu a fost returnat, iar autorităţile ruse au refuzat să discute acest subiect.” – www.promptmedia.ro