Acasă Politic China: Interes pentru deschiderea filialei unei banci chinezesti la Bucuresti

China: Interes pentru deschiderea filialei unei banci chinezesti la Bucuresti

DISTRIBUIȚI

114215 – 26102012 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut, vineri, o întrevedere cu omologul său chinez, Yang Jiechi, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Republica Populară Chineză.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul convorbirilor, şefii celor două diplomaţii au exprimat satisfacţie cu privire la nivelul excelent al dialogului politic dintre România şi China, bazat pe o tradiţie de mai bine de 60 de ani de cooperare neîntreruptă, şi au subliniat necesitatea dezvoltării în continuare a relaţiilor bilaterale, pentru a face faţă cu succes sfidărilor lumii contemporane.

Cei doi miniştri au realizat o trecere în revistă a principalelor proiecte aflate pe agenda economică şi au convenit dezvoltarea cooperării în diverse domenii cum ar fi energia regenerabilă, infrastructura, agricultura, turismul, ştiinţa şi tehnologia, dezvoltarea urbană. În cadrul întâlnirii, a fost reafirmat interesul ambelor părţi pentru deschiderea filialei unei bănci chineze la Bucureşti.

Miniştrii de Externe au apreciat că aspectele specifice trebuie să fie definitivate în cadrul comisiilor mixte de specialitate, amintind, în context, faptul că cea de-a 22-a sesiune a Comisiei mixte de cooperare economică se desfăşoară la Bucureşti în perioada 25-26 octombrie 2012.

Ministrul Titus Corlăţean a reiterat mesajul Guvernului României cu privire la disponibilitatea ţării noastre de a găzdui la Bucureşti următoarea ediţie a Forumului China-Europa Centrală şi de Est, format integrat şi complementar proiectelor de cooperare dintre UE şi China.

În ceea ce priveşte relaţiile UE-China, Titus Corlăţean a salutat rezultatele celui de-al 15-lea Summit UE-China care a avut loc la Bruxelles, în septembrie, şi a menţionat că experienţele de stat membru al Uniunii Europene pe care România îl are pot fi valorificate în beneficiul reciproc, atât la nivelul cooperării UE-China, cât şi al relaţiilor bilaterale.

Miniştrii au subliniat, de asemenea, importanţa sporirii contactelor interumane dintre România şi China, care reprezintă cel de-al treilea palier al cooperării, alături de dialogul politic şi cel economic.

Cei doi miniştri au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente ale principalelor subiecte de interes aflate pe agenda regională şi internaţională.

În contextul aniversării în 2014 a 65 de ani de relaţii diplomatice şi a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului amplu de prietenie şi cooperare dintre România şi China, Titus Corlăţean şi Yang Jiechi au subliniat necesitatea marcării corespunzătoare a acestui moment şi demararea unor consultări pentru stabilirea unui plan de acţiune comun în acest sens.

Forumul China-Europa Centrală şi de Est este o iniţiativă chineză prin care China doreşte să-şi dezvolte relaţiile cu statele din Centrul şi Estul Europei şi să contribuie în acest fel la dezvoltarea relaţiilor pe plan mai larg dintre China şi UE.

Primele două ediţii ale Forumului s-au desfăşurat la Budapesta, în 2011, respectiv la Varşovia, în 2012, cu ocazia turneelor europene ale premierului chinez, Wen Jiabao.

Alături de România, la acest format de dialog participă alte 15 ţări din Europa Centrală şi de Est – Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Macedonia. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.