114179 – 25102012 – Regele Mihai I împlineşte, astăzi, 91 de ani, eveniment marcat printr-o serie de manifestari.De la orele 11.00, regele a luat parte la ceremonia inaugurării Piaţetei Regelui,
aflată la intersecţia şoselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu. De la oraele 12.00 a fost prezent la ceremonia în cadrul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.
Dupa-amiază, regele Mihai şi principesa Margareta vor decora o serie de personalităţi din România şi din Europa, fostul suveran urmând ca seara să participe la concertul de gală de la Ateneul Roman organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României pentru strângerea de fonduri destinate tinerilor cu talent artistic.
Majestatea Sa Regele a primit, miercuri, ,,Emblema de Onoare” în cadrul unei ceremonii organizată de Ziua Armatei, la Palatul Elisabeta. In 23 octombrie, regele Mihai I a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Regele Mihai I, născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai I este una dintre ultimele figuri publice în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regenţă, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu.
Din 1941, regele Mihai a fost mareşal al României. La 10 mai 1941, de ziua naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.
După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu.
S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946.
A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a stabilit la Versoix (Elveţia).
În decembrie 1990, Regelui i se permite să intre în România. Când ajunge în ţară, autorităţile organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, iar fostul suveran este ridicat de poliţie şi dus la Aeroportul Otopeni, de unde este expulzat. Mai revine în România în primăvara anului 1992, când este întâmpinat de milioane de români, care îl aclamă.
Speriată de popularitatea Regelui, puterea de la Bucureşti îi interzice acestuia să mai revină în ţară. Revenirea sa în ţară nu a fost permisă până în 1997. Fostul suveran şi-a recapătat cetăţenia română, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. – www.promptmedia.ro