Acasă Politic Brasov: Proprietarii privati de padure vor fi obligati sa asigure hrana animalelor...

Brasov: Proprietarii privati de padure vor fi obligati sa asigure hrana animalelor salbatice

DISTRIBUIȚI

114030 – 19102012 – Secretarul de Stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Mugur Cozmanciuc, a participat joi, la Braşov, la Adunarea Generală a Asociaţiei Proprietarilor de Pădure,

prilej cu care a fost dezbătută tema „Zece ani de  administrare privată în România”.

“Vorbim de zece ani despre o schimbare de paradigmă în  domeniul forestier din România. În acest sens, administraţia privată a pădurilor trebuie să fie într-o colaborare permanentă cu administraţia publică, deoarece este nevoie ca obiectivele de dezvoltare durabilă în domeniul forestier să fie comune. Cel mai important este ca programele naţionale, de importanţă strategică, cum sunt împăduririle sau cadastrul forestier, să fie realizate în mod coordonat de către cele două tipuri de entităţi administrative ale pădurilor: de stat şi privată”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

În aceeaşi perioadă, Ministerul Mediului şi Pădurilor a organizat, la Braşov, grupurile de lucru pentru elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale 2013 – 2022, unde s-a discutat despre şase domenii care urmează a fi integrate în strategie: legislaţia în domeniul forestier, gestionarea durabilă a fondului forestier, planificarea gestionarii fondului forestier, produse şi servicii ale pădurii, comunicare şi cercetare.

 În acelaşi context, Mugur Cozmanciuc a reafirmat preocuparea Ministerului Mediului şi Pădurilor privind gestionarea populaţiei de urşi din România, declarând că “Ordinul nr. 3583/5.10.2012, privind modificarea componenţei Consiliului Naţional de Vânătoare, a fost publicat în Monitorul Oficial, iar în cel mai scurt timp Ministerul Mediului şi Pădurilor va modifica contractul cadru cu gestionarii”.

Prin modificarea contractului cadru cu gestionarii se urmăreşte completarea acestuia cu noi clauze care să facă referire în mod expres la speciile protejate de pe teritoriul acestor fonduri cinegetice: urs, lup, râs, pisică sălbatică. Aceste clauze trebuie să facă referire la obligativitatea gestionarilor de a evalua, de a monitoriza şi mai ales de a asigura hrana animalelor sălbatice atunci când acest lucru se impune.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva,  Asociaţiei Proprietarilor de Pădure, Academiei Române, Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Universităţii Transilvania Braşov, Universităţii din Suceava, Asociaţiei Forestiere din România,  Asociaţiei Prestatorilor de Servicii şi ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai asociaţilor de proprietari. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.