114144 – 24102012 – În urmă cu câteva zile Consiliul Judeţean Alba a dezbătut propunerea de organizare, în ziua alegerilor pentru Parlament, a unui referendum judeţean pe subiectul Roşia Montană.
“În prag de campanie electorală se doreşte eliminarea responsabilităţii administrative specifice avizării unui proiect minier şi transferarea deciziei către electorat. Campania Salvaţi Roşia Montană consideră că evaluarea legalităţii proiectului minier de la Roşia Montană ar fi astfel substituită de o formă viciată, supusă presiunii politice, de consultare a populaţiei. Discursul reprezentanţilor partidelor politice din judeţul Alba ignoră faptul că realizarea unui proiect minier nu comportă o singură decizie, ci o serie complexă de decizii administrative ce derivă din legislaţia în vigoare. Avizele care ţin de evaluarea impactului asupra mediului, de aprobarea planurilor de urbanism, de descărcarea de sarcină arheologică a zonei, dar şi deciziile ce ţin de respectarea dreptului la proprietate individuală a locuitorilor direct afectaţi şi care nu doresc să-şi înstrăineze proprietăţile sunt toate aspecte ce trebuie analizate pur obiectiv şi în spiritul şi litera legii. Procedura de avizare a proiectului implică inclusiv instrumente de consultare a cetăţenilor, suficiente pentru a arăta care este acceptabilitatea proiectului minier în rândul populaţiei direct afectate şi interesate. În plus, ele prevăd şi participarea publicului din statele vecine potenţial afectate de un proiect cu impact transfrontalier, cum este cel de la Roşia Montană. În acest sens, în cursul consultărilor cu publicul ce au avut loc în vara anului 2006 pe tema studiului de impact asupra mediului depus de Roşia Montană Gold Corporation, 22.000 de cetăţeni din România şi din străinătate au trimis Ministerului Mediului comentarii foarte detaliate şi bine fundamentate legal şi tehnic. Un referendum judeţean privind proiectul de la Roşia Montană ar minimiza importanţa şi eficienţa procedurilor mai sus amintite, ar descuraja informarea şi participarea publicului pe chestiuni concrete, ştiintifice şi legale şi ar exclude din start participarea publicului din statele vecine potenţial afectate. Complexitatea avizării mineritului cu cianuri nu poate fi supusă unui plebiscit general şi nici opiniilor politice. Nu în ultimul rând, un asemenea referendum nu poate fi oportun la acest moment şi constatând stadiul la care se află proiectul Roşia Montană – de aproximativ 10 ani compania efectuează in zonă strămutări, angajează şi promite că va angaja numeroşi locuitori ai zonei, dar mai ales desfăşoară o campanie agresivă de propagandă în favoarea proiectului, cu enorme bugete de publicitate”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Alburnus Maior.
“În 25 iulie 2010, cetăţenii oraşului Baia Mare au fost chemaţi la urne să se pronunţe asupra folosirii cianurilor pe raza Municipiului Baia Mare, referendum iniţiat cu scopul de a implementa rezoluţia Parlamentului European. Mai mult de 95% dintre votanţi s-au pronunţat împotriva tehnologiilor pe bază de cianuri, prezenţa slabă invalidând însă rezultatul. Acest exemplu, precum şi mult mai recentul referendum pentru demiterea preşedintelui ne arată că o prezenţă scăzută la urne conduce la un rezultat irelevant, benefic doar manipulării opiniei publice de către reprezentanţi ai clasei politice sau, în acest caz, de către compania minieră”, a declarat Ştefania Simion, director executiv al Centrului Indepenedent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
“Dreptul la proprietate nu poate fi subiectul unui referendum regional sau naţional de aceea ne vom opune activ acestei iniţiative, contestând chiar, în eventualitatea aprobării organizării unui asemenea referendum, legalitatea şi constituţionalitatea sa”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior. – www.promptmedia.ro