113422 – 25092012 – Rechizitoriul redactat de procurori în cazul trimiterii in judecata a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru instigare la delapidare și spălare de bani în cazul FNI este aproape cât jumătate de top de coli de scris. Prompt Media a intrat în posesia celor aproape 200 de pagini ale documentului, pe care vi le prezintă în exclusivitate.( RECHIZITORIU_FNI_24_09_2012 )
Cercetările au ca fundament investigațiile efectuate de organele judiciare în dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul Național de Investiții – FNI, Banca Agricolă – BA, Banca de Investiții și Dezvoltare – BID și Banca Română de Scont – dosarele penale nr.372/D/P/2004 şi nr.374/D/P/2004 – care au vizat generarea unor pagube în patrimoniul investitorilor FNI, dosarul penal nr.76/P/2005 – privind prejudicierea Băncii Agricole SA, dosarul penal nr.754/D/P/2006 – privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) SA și dosarul penal nr.34/D/P/2005 – privind falimentul Băncii Române de Scont, al căror parcurs procesual este similar și în care au fost identificate numeroase încălcări ale normelor de procedură, dispoziţii repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate şi soluţii atipice pentru practica organelor judiciare.
În urma analizei asupra actelor de urmărire penală efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești definitive, s-au stabilit punctele de convergenţă, care se referă la ilegalitatea unor activități derulate prin societăţile comerciale membre ale Grupului „GELSOR” (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vîntu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), deţinute şi administrate de SOV prin interpuși.
De asemenea, s-a stabilit că SOV a fost principalul beneficiar al banilor care ar fi trebuit să ajungă la stat sub forma taxelor și impozitelor.
Procurorii au stabilit o anumită succesiune a faptelor care are ”o consistenţă internă puternică”, evidențiată de metodele şi persoanele în care acestea au acționat în raport cu contextul creat prin diverse mijloace de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Procurorii susțin că au reușit să stabilească și mecanismele financiare prin care SOV a ajuns, tot cu banii din FNI, proprietarul hotelurilor Lebăda și Sulina, ori al imperiului imobilar din întreaga țară. Anchetatorii au realizat grafice în care explică traseele banilor din FNI până la achiziționarea zecilor de imobile.
La începutul lunii septembrie, asupra bunurilor imobiliare a fost instituit sechestru asigurator, iar asupra chiriilor datorate SC Imobiliar Network 2002 SA (deținută de SOV) au fost indisponibilizate prin poprire.
În acets moment, Sorin Ovidiu Vîntu se află în închisoare, unde are de ispășit o pedeapsă privativă de libertate. – www.promptmedia.ro