113142 – 12092012 – Senatul Universitatii Bucuresti a dezbatut miercuri cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta si a hotarat sa trimita, potrivit legii, la Ministerul Educatiei raportul prin care Comisia de Etica a decis ca este vorba despre un plagiat, precum si
un raport juridic intocmit de trei specialisti de la Universitatile din Sorbona, Strasbourg si Bucuresti.
Punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti a fost prezentat de presedintele acesteia, prof. dr. Marian Popescu, iar rectorul universitatii, prof. dr. Mircea Dumitru, a prezentat raportul de expertiza stiintifica realizat de trei specialisti in drept, personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti, potrivit Ziare.com.
Specialistii juristi care au realizat raportul stiintific sunt prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.
„Lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit”, se arata in incheierea raportului semnat de cei trei experti in drept.
Cele doua expertize realizate, „cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici”, vor fi trimise la Ministerul Educatiei care va decide daca anuleaza sau nu titlul de doctor al lui Victor Ponta.
La finalul sedintei, rectorul Universitatii, Mircea Dumitru (foto), a explicat ca, in conformitate cu legile in vigoare, Universitatea Bucuresti nu ii poate retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, deoarece acesta este demnitar.
„Ministerul este singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efecte juridice. Vom trimite scrisoarea la inceputul saptamanii viitoare si o sa aratam care sunt dovezile verdictelor de natura etica, si nu juridica. Verdictele tin de natura deontologiei profesionale. Ceea ce putem cere Ministerului este sa ia act si sa ia masurile in acord cu legea. Nu vom putea cere noi retragerea titlului de doctor”, a declarat prof.dr. Mircea Dumitru.
Acesta a mai precizat ca, in ciuda faptului ca raportul stiintific intocmit de juristii consultati arata foarte clar ca „teza nu respecta anumite norme in vigoare” si „constitutie un plagiat”, Universitatea Bucuresti nu poate lua nicio masura, deoarece „exista anumite reglementari juridice, nu etice sau morale, care impiedica luarea unei decizii atunci cand e vorba de demnitari”. – www.promptmedia.ro