113311 – 19092012 – În ciuda crizei, românii care lucrează în străinătate continuă să fie un sprijin extrem de puternic pentru economia locală şi contul curent prin sumele pe care le trimit lunar, potrivit Romanian Global News.
Banii acestora au ajuns să susţină contul curent cu cât o fac fondurile europene şi investiţiile străine la un loc. Fără ei, România ar fi avut un deficit de cont curent aproape dublu, iar asta s-ar fi văzut într-un curs de schimb al leului mult mai slab.
Potrivit datelor BNR, în perioada ianuarie-iulie din acest an, sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate s-au ridicat la 2,16 miliarde euro, cu 10,4% mai mari decât nivelul din perioada similară a anului trecut.Practic, banii trimişi de conaţionalii de afară sunt acum la maximul ultimilor 3 ani, depăşind cu 4,2% şi nivelul din ianuarie-iulie 2010.
Şi asta în condiţiile în care, sumele ne vin în principal de la românii care lucrează în Italia şi Spania, două dintre cele mai afectate economii de criza datoriilor suverane din zona euro.
Spre comparaţie, deşi are la dispoziţie sume uriaşe cu care se poate finanţa gratuit, România încă nu reuşeşte să atragă suficiente fonduri europene, totalul absorbţiei pe primele şapte luni fiind de 1,41 miliarde euro, cu circa 100 milioane euro peste nivelul de anul trecut. Este drept că avem cea mai bună absorbţie din istorie pentru această perioadă, dar ea este încă incredibil de modestă şi creşte foarte încet de la un an la altul şi riscăm să pierdem multe miliarde pe care le-am fi putut lua gratuit.
De asemenea, investiţiile străine directe abia au depăşit 0,9 miliarde euro pe primele şapte luni din acest an, fiind în scădere cu 5,8% faţă de anul trecut. Prin urmare, banii „stranierilor” reprezintă aproape cât toate fondurile europene intrate în ţară şi investiţiile străine la un loc, în perioada mentionata.
Fără aceşti bani, leul ar fi fost semnificativ mai depreciat, iar costurile de finanţare externă ar fi fost mult mai mari.
În ciuda crizei din Europa, sumele pe care le trimit în ţară românii care muncesc afară sunt cu doar 14-15% sub cele din 2009 (2,53 miliarde euro, în perioada ianuarie-iulie). În anii de vârf, 2007 şi 2008, sumele venite în primele şapte luni de la „stranieri” s-au cifrat la 3,65 miliarde euro, respectiv 3,76 miliarde euro. – www.promptmedia.ro