112607 – 21082012 – Peste 4.000 de participanţi au fost prezenţi între 15 si 19 august la FânFest. Cea de-a şaptea ediţie a festivalului a sărbătorit 10 ani de la Declaraţia de la Roşia Montană, prima manifestare a solidarităţii cu localnicii care se opun proiectului minier.
Ani mai târziu, campania Salvaţi Roşia Montană a devenit simbolul spiritului civic şi activist în România, mesajul „Ținem munţii în loc. Roşia Montană rezistă prin cultură! “regăsindu-se în stradă, în pieţe sau în lucrările artiştilor.
La finalul unui program foarte extins care a inclus muzică, teatru, literatură, proiecţii de filme, tururi ghidate, expoziţii, activităţi recreative şi un forum de activism, FânFest s-a încheiat cu Piaţa Solidarităţii – Marea Adunare de la Roşia Montană. Sute de oameni, inclusiv reprezentanţi ai protestelor din iarnă din Piaţa Universităţii, au fost prezenţi, alături de locuitori ai Roşiei Montane la momentul citirii Proclamaţiei care a declarat Munţii Apuseni zonă liberă de cianură.
“Noi, cetăţeni liberi ai României, trăind în armonie cu natura, respectând patrimoniul naţional, istoria românilor şi urmele lăsate de strămoşii noştri pe aceste locuri, având respect faţă de valorile democratice, faţă de legile scrise ale statului, dar şi faţă de legile nescrise ale bunei convieţuiri între oameni, pe deplin conştienţi că trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai curată şi mai demnă, declarăm: Roşia Montană este şi va fi o zonă liberă de cianură! Roşia Montană este şi va fi o zonă liberă de corupţia politică, de planurile corporaţiilor şi de interesele oligarhiei de partid şi de stat! Roşia Montană este şi va fi un exemplu de mândrie şi demnitate în istoria modernă a României! În acest loc, oameni liberi, din întreaga ţară, vor schimba, definitiv, imaginea potrivit căreia suntem un popor uşor de condus, de manipulat şi de subjugat. În acest loc, am demonstrat şi vom demonstra că în România mai există oameni ce nu pot fi cumpăraţi, oameni a căror demnitate nu poate fi călcată în picioare, oameni cu principii şi valori autentice, care n-au stat şi nu vor sta niciodată la mila politicienilor şi a corporaţiilor multinaţionale! Roşia Montană nu merită distrugerea sa totală, prin proiectul de minerit cu cianuri al RMGC! La Roşia Montană există oameni care au dovedit şi dovedesc faptul că există alternative de dezvoltare durabilă, turismul cultural şi cel ecologic fiind două dintre ele. Frumuseţile Roşiei Montane reprezintă aurul său, bogăţia sa principală! Refuzăm ca Roşia Montană să devină scena unui nou jaf naţional, prin care una din resursele strategice ale României este înstrăinată! Roşia Montană îşi merită locul în Patrimoniul UNESCO, ca şi loc ce păstrează 2000 de ani de cultură şi tradiţie! Cerem ferm Ministerului Culturii demararea imediată a procedurilor în acest sens şi recuperarea de la compania RMGC a caselor de patrimoniu înstrăinate. La Roşia Montană, continuăm tradiţia celor care, de-a lungul istoriei noastre, de la Horea şi Avram Iancu până la luptătorii anti-comunişti din munţi şi eroii din decembrie 1989, au luptat pentru libertăţile şi drepturile individuale, pentru respectul faţă de om. Nu doar exemplul lor ne dă curaj, ci şi exemplul zecilor de mii de comunităţi din întreaga lume, care se revoltă împotriva distrugerilor puse la cale în numele lăcomiei, al banului şi al progresului tehnologic. Aici, la Roşia Montană, aducem împreună demnitatea de cetăţean român cu demnitatea de cetăţean european; respectul faţă de eroii naţiunii cu respectul faţă de toţi cei care, în lume, astăzi, luptă la fel ca noi; grija faţă de pământul patriei cu grija faţă de întreaga planetă; apărarea patrimoniului cultural naţional cu apărarea patrimoniului cultural universal. Roşia Montană nu va dispărea niciodată şi vom lupta până la capăt şi cu orice preţ pentru apărarea ei”, se afirmă în textul proclamaţiei. – www.promptmedia.ro