Acasă Politic Croaţia şi Slovenia se ceartă pe cârnaţi

Croaţia şi Slovenia se ceartă pe cârnaţi

DISTRIBUIȚI

112817 – 30082012 – Slovenia şi Croaţia îşi dispută drepturile privind originea popularilor cârnaţi Kranjska Klobasa, după ce Slovenia a depus la UE cererea pentru acordarea statutului Denumirii de Origine Protejată pentru acest produs din carne.

Săptămâna trecută, oficialii croaţi au depus la Comisia Europeană o contestaţie faţă de cererea  Sloveniei, lăsând în seama autorităţilor de Bruxelles soluţionarea litigiului.

„Camera de Comerţ a Croaţiei şi producătorii cârnaţilor Kranjskaau strâns toate dovezile istorice relevante pe care se bazează plângerea, iar ministerul agriculturii îşi va aduce contribuţia la întărirea părţii croate în acest proces”, a declarat Miroslav Kuskunovic, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Croaţia, publicaţiei SETimes.

În acest caz nu este în joc doar mândria naţională. Potrivit guvernului, producţia de cârnaţi Kranjska din ţară se ridică la o valoare de 13 milioane de euro pe an.

Slovenia susţine că aceşti cârnaţi Kranjska au fost inventaţi în nordul Sloveniei în secolul al XIX-lea. La acea vreme, atât Slovenia, cât şi Croaţia făceau parte din imperiul austro-ungar.

Croaţia este însă de altă părere.

Daska Domlijan, director de resurse umane la compania de carne Gavrilovic din Croaţia, a declarat că există dovezi că fabrica sa produce cârnaţii Kranjska din 1921.

„Este un produs pe care îl fabricăm de aproape un secol …. Anual producem de la 400 la 500 tone de cârnaţi de acest tip”, a declarat Domlijan.

Statutul Denumirii de Origine Protejată, la fel ca Indicaţia Geografică Protejată a UE, garantează că doar produsele care provin cu adevărat din respectiva regiune pot purta acest nume. Regulile aplicabile prin lege protejează numeroase specialităţi naţionale, precum brânza Roquefort, Gorgonzola şi Champagne.

Aceasta este a doua dispută legată de popularul tip de cârnaţi. Slovenia a protestat de asemenea faţă de producerea acestui tip de cârnaţi în Austria la începutul lunii aprilie. Cele două ţări au încheiat un acord „preliminar” conform căruia acest tip de cârnaţi va continua să fie produs în Austria în anumite condiţii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.