– 112407 – 10082012 – Parlamentul de la Sofia va trebui să decidă în următoarele trei luni dacă va aproba petiţia depusă de Partidul Socialist (BSP) din Bulgaria pentru organizarea unui referendum ca urmare a deciziei Guvernului
de a abandona proiectul centralei nucleare de la Belene, anunță SETimes.
După patru luni de critici interminabile cu privire la decizia guvernului din martie de a renunţa la acest proiect controversat, Sergey Stanishev, liderul BSP şi fost prim-ministru, a declarat parlamentului că partidul său a strâns 773.447 de semnături în sprijinul solicitării sale. „Noi nu dorim ca probleme importante, cum ar fi cea de faţă … să fie decise în spatele uşilor închise”, a declarat Stanishev parlamentarilor.
Adunarea legislativă este obligată să aprobe organizarea unui referendum naţional după verificarea a cel puţin 500.000 de semnături. Preşedintele Rosen Plevneliev va stabili apoi data plebiscitului, cel mai probabil la începutul anului 2013.
După aproape trei ani de mandat, guvernul condus de liderul GERB, Boyko Borisov, a declarat în 28 martie că abandonează planurile de construire a centralei de la Belene.
Principalele motive care stau în spatele acestei decizii au fost lipsa investitorilor străini strategici şi costul ridicat al acestui proiect, afectat de numeroase probleme şi amânări din 2006.
Consultanţii financiari ai băncii HSBC au declarat într-un raport publicat anul acesta că preţul construcţiei celei de-a doua centrale nucleare din ţara balcanică va depăşi 10 miliarde de euro.
„Noi încă nu ştim cât va costa acest proiect”, a declarat reporterilor ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului, Delyan Dobrev, după depunerea petiţiei pentru organizarea referendumului. „Nu există un investitor strategic, nu există finanţare”.
„Dacă aproape 800.000 de persoane susţin centrala de la Belene, mă întreb dacă aceştia ar fi de acord să plătească şi aproape 30.000 leva (aproximativ 15.000 de euro) fiecare pentru construcţia ei”, a spus Dobrev.
Acesta consideră de asemenea că cererea pentru organizarea referendumului ar fi o tentativă de estimare a numărului de susţinători pe care partidul îl va avea în următoarele alegeri parlamentare, programate pentru vara anului 2013.
Potrivit lui Yuliy Pavlov, directorul Centrului de Analiză şi Marketing din Sofia, problemele care necesită cunoştinţe de specialitate nu ar trebui supuse referendumului, ci ar trebui decise de experţi.
„În general, referendumurile sunt mai degrabă un exerciţiu populist, din cauza încercărilor similare de a extrapola cifrele, exerciţiu care nu este întotdeauna întemeiat”, a declarat Pavlov publicaţiei SETimes.
Va fi o sarcină dificilă să ne asigurăm că bulgarii vor primi toate informaţiile de care au nevoie pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză, a spus Antoaneta Tzoneva, preşedinta Institutului pentru Dezvoltarea Mediului Public din Sofia.
„Aceasta este o chestiune critică în orice referendum, deoarece oamenii trebuie să ştie care este preţul alegerii lor”, a declarat aceasta publicaţiei SETimes, menţionând că în cazul Belene, problema se pune „de unde şi cum va fi asigurată finanţarea necesară pentru acest proiect”. „În primul rând, este important să vedem cum va fi formulată întrebarea, iar în al doilea rând, modul în care se va desfăşura campania de informare”, a spus Tzoneva. Dacă vor fi îndeplinite toate cerinţele legale, acesta ar putea fi primul referendum naţional organizat în Bulgaria din 1946, atunci când aproape 96% din alegători au respins monarhia în favoarea republicii, precum şi după cel din mai 1971 cu privire la noua constituţie de la acea dată. – www.promptmedia.ro