– 112440 – 13082012 – Nimic nu poate destabiliza mai tare o tara decat foametea sau lipsa apei potabile. Am vazut ce ravagii face foametea
in zona sub-sahariana. Organizatia Economist Inteligence Unit (EIU) a publicat raportul sau anual pe 2012 pe domeniul securitate alimentara, „Global food security index 2012”.
SUA, Danemarca, Norvegia, Franta si Olanda ocupa primele pozitii in topul securitatii alimentare. Asta inseamna ca riscul sa intre intr-o criza a hranei este cel mai redus in aceste tari. Pozitia lor a fost stabilita in functie de un indice care tine cont de mai multi factori: rezervele de hrana, venituri, consum, investitii in cercetare si dezvoltare in sectorul agricol, volatilitatea productiei agricole, ce procent din veniturile familiei sunt cheltuite pe hrana etc. Germania, o tara puternic industrializata, cu o pondere mai redusa a agriculturii in economie, ocupa locul 10 in top, iar Marea Britanie, unde domina sectorul serviciilor, vine pe pozitia 20.
Egali cu China
– Au fost analizate 105 state. Romania, tara care are potentialul de a hrani 80 milioane de oameni, ocupa pozitia 38 in clasamentul securitatii alimentare, la egalitate cu China. Suntem trasi in jos de veniturile mai reduse si investitiile slabe in cercetarea si dezvoltarea in domeniul agricol. De asemenea, ne depuncteaza si volatilitatea productiei agricole. Neavand un sistem dezvoltat de irigatii (acesta de abia acopera 10% din suprafata agricola) suntem expusi la capriciile vremii, astfel ca sunt variatii mari de productie de la an la an.
Cercetarea EIU arata ca in statele avansate rezervele de hrana pe cap de locuitor sunt, in medie, cu 1.200 de calorii/zi mai mari decat in cele sarace. Un om are nevoie de circa 2.300 de calorii pe zi pentru a duce o viata sanatoasa si activa. In statele dezvoltate din punct de vedere economic exista suficienta hrana pentru ca fiecare cetatean sa consume 3.400 de calorii/zi.
De cealalta parte, in statele cu o economie slab dezvoltata si subdezvoltata rezervele de hrana acopera, in medie, 2.200 de calorii pe zi pe cap de locuitor.
Studiul arata ca cea mai scazuta volatilitate a productiei agricole a fost inregistrata, in ultimii 20 de ani, in China, iar state din nordul Africii cea mai ridicata. Este vorba de Maroc, Tunisia si Algeria.
EIU a realizat si un clasament in functie de metodologia folosita de Banca Mondiala pentru a clasifica economiile. Romania ocupa pozitia 11 din 28 in topul securitatii alimentare in categoria sa. Est-europenii cheltuiesc circa 45% din veniturile lunare pe hrana. In statele dezvoltate, membre OECD, procentul abia depaseste 20 din venituri. – www.promptmedia.ro, sursa – manager.ro