Acasă Politic Bucuresti: Lipsa de vigilenta a primarilor, cauza bulibaselii din listele electorale

Bucuresti: Lipsa de vigilenta a primarilor, cauza bulibaselii din listele electorale

DISTRIBUIȚI

– 112196 – 01082012– Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, consideră că „disputa pe numărul de electori ar fi fost tranșată, dacă primarii își făceau datoria din punct de vedere al realizării listelor electorale”.

Indiferent de decizia Curții Constituționale, Guvernul și instituțiile statului vor respecta această decizie, a afirmat demnitarul la RFI. ”Colegii mei de la USL vor pune la dispoziția CCR toate aceste date, iar Curtea va analiza cu rigurozitate documentele și va lua o decizie”, a continuat mai spus Dușa.

USL va cere Curții Constituționale să țină cont de noile date demografice, potrivit cărora populația României a scăzut. Noile date demografice prezentate în ultimele zile de reprezentanți ai USL scad numărul populației cu drept de vot, ceea ce implicit duce și la scăderea numărului cetățenilor de care este evoie pentru a atinge pragul electoral pentru validarea referendumului. Noile date ar însemna că majoritatea a fost atinsă la referendumul pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu.

Dușa mai spune că statisticile INS privind populație nu trebuie confundate cu listele electorale. Responsabile de ținerea la zi a acestor evidențe sunt primăriile și celelalte instituții – Autoritatea Electorală Permanentă și Direcțiile de Evidență Informatizată a Persoanelor.

Potrivit calendarului electoral publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, termenul până la care primarii trebuiau să întocmească listele electorale permanente a fost 10 iulie, ”cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului: cel mai târziu 10 iulie 2012 (art. 17 alin. (2) din Legea nr. 3/2000). Activitatea este sarcina primarilor şi a serviciului de evidenţă informatizată a persoanei. De asemenea, pentru corectarea erorilor din aceste liste, conform art. 19 alin. (1) din Legea nr. 3/2000 au fost la dispoziția autorităților 24 de ore de la depunerea oricărei întâmpinări. Întâmpinările puteau fi depuse de orice persoană interesată, iar refuzul îndreptării erorilor putea fi contestat în instanță. Cu alte cuvinte, oricare dintre actorii participanți la referendum putea cere îndreptarea unei erori pe care o descoperea în listele electorale permanente. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.