– 112378 – 09082012 – Cetăţenii din Europa de Sud-est sunt puternic înarmaţ atenționează potrivit Biroul de Centralizare a Informaţiilor pentru Controlul Armelor de Calibru Mic şi Armamentului Uşor din Europa de Sud-est şi de Est, populaţia din regiune deţinând în mod legal trei milioane de arme de foc
şi patru milioane de arme ilegale. Serbia este pe primul loc în regiune în privinţa armelor, potrivit lui Ivan Cvijovic, inspector de poliţie în sectorul de ordine publică al departamentului de poliţie din Belgrad. Rata armelor de foc înregistrate la 100 de persoane este de 15,81. Muntenegru are 14,36 arme per 100 de persoane, fiind urmat de Croaţia (8,36), Bosnia şi Herţegovina (7,97), Macedonia (7,63), Moldova (5,44) şi Bulgaria (4,03). Grecia şi România au mai puţin de o armă înregistrată la 100 de persoane, a afirmat Cvijovic. „Aproape 45 000 de arme sunt în [mâinile] a 3 300 de entităţi legale, în timp ce peste 1 milion de arme sunt deţinute de 600 000 de indivizi [în Serbia]. Aceasta înseamnă că unele persoane au mai mult de o armă. Adesea doar una este înregistrată”, a declarat Cvijovic publicaţiei SETimes, preluată de Prompt Media.
În ceea ce priveşte armele ilegale, Serbia este din nou lideră în regiune, cu aproximativ un milion de arme ilegale, potrivit unui studiu al ONG-ului Inspecţia Armelor de Calibru Mic din Elveţia. Luând în considerare atât armele legale, cât şi cele ilegale, ONG-ul a declarat că Serbia are aproximativ 38 de arme la fiecare 100 de persoane. Potrivit lui Zlatko Nikolic, analist la Institutul pentru Cercetare Criminologică şi Sociologică din Belgrad, posesia de arme ilegale este rezultatul a două decenii de războaie, conflicte, crimă organizată şi corupţie. El a declarat că politica de penalităţi blânde pentru posesia unei arme ilegale trebuie luată de asemenea în considerare – în funcţia de tipul şi cantitatea de arme, penalităţile se înscriu între trei luni de închisoare şi eliberare condiţionată.
Criminologii afirmă că cel puţin 80% din armele de foc pe care oamenii le ascund acasă provin din războaiele anterioare.
Novica S., un locuitor din Podgorica în vârstă de 55 de ani, este un vânător pasionat şi are toate documentele pentru puşca sa de vânătoare. El mai are însă un revolver Beretta ilegal, un cadou de la tatăl său care a luptat în al Doilea Război Mondial şi a câştigat un revolver ca trofeu.
„L-am folosit doar pentru ocazii speciale – la nunţi, naşteri sau de Crăciun. Noua lege spune că armelor trofeu trebuie să li se scoată percutorul, aşa că nu am nicio intenţie să îl înregistrez. Nu va mai fi o armă, ci o jucărie”, a spus Novica, care a cerut publicaţiei SETimes să nu folosească numele său de familie din cauza naturii ilegale a armei sale. În Croaţia există 313 818 de arme de foc înregistrate. Numărul armelor de foc ilegale este estimat la aproximativ 600.000. Din cei 450 000 de cetăţeni adulţi din Muntenegru, 103 700 au autorizație pentru posesia de arme de foc. În ţară există 170 000 de arme de foc legale, dar ministerul de interne estimează că numărul armelor ilegale este la acelaşi nivel. Potrivit ONG-ului macedonean Civil, care conduce o campanie naţională pentru controlul armelor deţinute de persoanele private, una din patru familii macedonene deţine o armă înregistrată în casă. Numărul armelor ilegale în ţara cu 2,1 milioane de locuitori se ridică la 250 000. Xhabir Deralla, şeful organizaţiei, a declarat că ţara are nevoie de încă o campanie de dezarmare, întrucât tentativele anterioare coordonate de poliţie nu au avut succes. La ultima colectă de arme, din ianuarie 2011, s-au strâns 100 de arme, inclusiv pistoale, o mină şi muniţie. „Civil estimează că 110 000 până la 170 000 de persoane din ţară deţin aproximativ 500 000 de arme ilegale”, a declarat Deralla publicaţiei. Times.
Centrul pentru Studii de Securitate din Belgrad a efectuat în 2011 un studiu asupra sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor sârbi. Aproximativ 70% au răspuns pozitiv. „Cu toate acestea, sentimentul lor de securitate nu este atribuit eficienţei statului, ci propriei lor puteri şi a vecinilor lor. Prin urmare, cred că atunci când poliţia şi procurorii vor începe să îşi facă treaba mai serios, va exista mai puţină îndoială în rândul oamenilor şi aceştia vor fi mai dispuşi să îşi predea armele”, a afirmat Nik – www.promptmedia.ro