128706 – 28052014 – Comisia Europeană a acordat o finanţare de 6,8 milioane lei, în vederea îmbunătățirii capacității de ocupare și de facilitare a accesului pe piața muncii şi în viaţa activă a persoanelor din mediul rural cu o situaţie dificilă, pe piaţa muncii din 28 judeţe ale ţării. Compania care a accesat această finanţare este RomActiv Business Consulting SRL, care a lansat miercuri proiectul RuralInterActiv ”Angajat sau antreprenor în mediul rural – Şansa ta te integrare pe piaţa muncii”.
Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 şi va fi implementat în parteneriat cu Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Bacău, Bihor, Dâmbovița, Ilfov și Mureș și Dyana Business Consulting SRL.
Cei vizați prin proiect sunt șomerii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și persoanele ocupate în agricultura de subzistență. Aceștia vor beneficia de servicii gratuite de informare, orientare și consiliere profesională, formare și instruire în domenii căutate pe piața muncii, mediere în relația cu potențialii angajatori și/sau asistență antreprenorială în scopul demarării de activități independente.
“Ne adresăm persoanelor din mediul rural pe care vrem să-i ajutăm să se angajeze sau să-şi deschidă propria afacere. Vom oferi subvenţii de 500 de lei absolvenţilor cursurilor de calificare, 200 de lei pentru absolvenţii cursurilor de specializare. În plus, cei care se angajează vor primi un premiu de 500 de lei, iar cei care vor să devină anteprenori vor beneficia de un sprijin financiar de 700 de lei pentru deschiderea firmei”, a declarat Radu Onofrei, manager de proiect.
În urma proiectului, 900 de persoane vor beneficia de consiliere personalizată pentru găsirea unui loc de muncă, 724 persoane vor fi calificate sau specializate în meserii cerute pe piața locală, iar 86 de șomeri își vor găsi loc de muncă.
“Prin proiectul RuralInterActiv ne propunem crearea a şapte centre de consiliere profesională și antreprenorială în București, Bacău, Târgoviște, Arad, Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca și Oradea, organizarea de cursuri de calificare și specializare, 14 seminarii interactive cu tema „Piața muncii între 2 viziuni – șomeri versus angajatori” și 14 târguri de locuri de muncă”, a precizat Radu Onofrei.
Programul este cu atât mai important cu cât, după cum se ştie, în mediul rural se lucrează foarte mult “la negru”.
“Proiectul RuralInterActiv a apărut dintr-o nevoie identificată pe piaţa forţei de muncă. În ultimii ani au fost realizate multe investiţii în mediul rural, în activităţi non-agricole, finanţate prin fonduri europene sau prin programe guvernamentale româneşti. Zona rurală şi investiţiile complementare ale agriculturii în domeniul non-agricol au fost prioritizate sau stimulate prin diverse programe de finanţare. Odată finalizată investiţia, însă, investitorii se confruntă cu problema identificării unei forţe de muncă specializată sau calificată pentru utilizarea echipamentelor şi a utilajelor achiziţionate în cadrul proiectelor. Pornind de la această nevoie, ne-am gândit la acest proiect, care îşi propune pe de o parte să ajute oamenii din mediul rural, şomerii, să-i ajute în găsirea unui loc de muncă bine plătit, dar în acelaşi timp ne propunem să ajutăm acele companii din mediul rural care desfăşoară activităţi non-agricole şi care au nevoie de forţă de muncă specializată. Încercăm prin acest proiect să oferim un pachet complet de servicii, de la orientare şi consiliere profesională, mediere pe piaţa forţei de muncă şi servicii de formare profesională, de specializare sau de calificare de lungă durată pentru persoanele din mediul rural, astfel încât să aducem un beneficiu şi companiilor care au nevoie de forţă de muncă specializată”, a afirmat Radu Onofrei.
Platforma web a proiectului va oferi potențialilor angajatori un instrument de promovare a locurilor de muncă vacante cât și o bază activă de preselecție a candidaților în vederea selecției finale cu sprijinul experților de proiect din centrele regionale. – PROMPT MEDIA