112041 – 25072012 – Judecatorii Curtii Constitutionale sustin, in motivarea deciziei prin care au respins contestatia PDL pe modificarea Legii referendumului, ca legiuitorul poate reglementa, in cazuri exceptionale, organizarea referendumului in mai multe zile, pentru a asigura o mai mare participare la vot.
Motivarea Curtii a fost publicata marti seara in Monitorul Oficial, fiind prezentata argumentatia pentru care a fost respinsa contestatia PDL privind extinderea intervalului de vot de la 12 la 16 ore.
„Asadar, desi regula este ca referendumul sa se desfasoare intr-o singura zi, in cazuri exceptionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa si in sensul ca referendumul sa se desfasoare pe parcursul mai multor zile”, se arata in motivarea judecatorilor Curtii Constitutionale.
Aceasta este una dintre concluziile Curtii, dupa ce sunt trecute in revista cele trei tipuri de referendumuri organizate in Romania, in baza Legii referendumului nr. 3/2000. Astfel, se aminteste referendumul pentru revizuirea Constitutiei, din anul 2003, care s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, respectiv 18 si 19 octombrie 2003. De asemenea, este trecut in revista atat referedumul din 19 mai 2007, pentru demiterea presedintelui, dar si cele doua referendumuri „cu privire la probleme de interes national” din 25 noiembrie 2007, dar si din 22 noiembrie 2009.
Totodata, Curtea aminteste de hotararea nr. 1 din 15 octombrie 2003 in care a statuat ca, „prin stabilirea desfasurarii referendumului national privind revizuirea Constitutiei in doua zile, in loc de o singura zi, nu este afectat interesul general al desfasurarii in bune conditii a referendumului, printr-o prezenta cat mai mare la urne si nu sunt incalcate dispozitiile art. 147, alin. 3 din Constitutie (devenit, dupa revizuirea si republicarea Constitutiei, art 151, alin. 3 – s.n.), care stabilesc ca organizarea referendumului se face in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire”.
De asemenea, in motivarea judecatorilor CC se precizeaza ca, prin raportarea celor expuse la situatia referendumului de demitere a presedintelui, legea fundamentala „nu dispune nici expres, nici implicit cu privire la un anumit interval orar de desfasurare a referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei”.
„Prevederea sau modificarea acestui interval este de competenta exclusiva a legiuitorului, numai acesta fiind cel indreptatit (…) sa reglementeze organizarea si desfasurarea prin lege organica a referendumului”, se mentioneaza in motivarea Curtii Constitutionale.
Mai mult, judecatorii sustin ca extinderea intervalului orar pentru votare la referendum „nu este, prin urmare, contrara principiului constitutional al statului de drept, ci, din contra, creeaza conditiile necesare pentru ca poporul roman sa-si poata exprima vointa suverana”. – www.promptmedia.ro