112065 – 26072012 – În urma unui demers complex de cooperare judiciară, desfăşurat pe durata a aproximativ 16 luni, între autorităţile judiciare române şi Poliţia Naţională Irlandeză, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Misiunii Diplomatice a României la Dublin, ca urmare a deciziei instanţelor irlandeze, joi vor fi repatriate din Irlanda două monede dacice din aur de tip Koson.
Această acţiune este consecinţa aplicării cu succes a convenţiei UNIDROIT şi reprezintă o premieră, fiind pentru prima oară când autorităţile româneşti reuşesc recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi, ca urmare a unei decizii judecătoreşti emise de o instanţă din Uniunea Europeană.
Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti – Koson. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfăşurate de membri ai unor grupări organizate care au activat în zona Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere, sit arheologic aflat pe lista UNESCO. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind depistate în comerţul internaţional de antichităţi.
După repatriere, ele vor îmbogăţi patrimoniul României şi vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.
În urmă cu două luni, pe data de 11 mai, autorităţile române au reuşit de asemenea recuperarea şi repatrierea, din Spania, a altor două monede provenite din acelaşi tezaur.
Cercetările în acest caz sunt continuate de către Parchetul Curţii de Apel Alba-Iulia fiind de anticipat ca procesul juridic de recuperare şi repatriere a altor obiecte de patrimoniu să continue în perioada următoare. – www.promptmedia.ro