Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana propune un program de stimulare a industria securitatii

Bruxelles: Comisia Europeana propune un program de stimulare a industria securitatii

DISTRIBUIȚI

112156 – 30072012 – Asigurarea securităţii constituie una dintre preocupările centrale ale oricărei societăţi. Dezastrele naturale recente şi atacurile teroriste au evidenţiat necesitatea de a fi mai bine pregătiţi pentru situaţii de criză. În acest scop, Comisia Europeană a propus un program de acţiune pentru a stimula industria europeană a securităţii. Programul ar trebui să permită ca unul dintre sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere şi de ocupare a forţei de muncă din UE să rămână în Europa şi să continue să realizeze produse de securitate de înaltă calitate.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru întreprinderi şi antreprenoriat, a declarat: „Actuala fragmentare a pieţei slăbeşte competitivitatea industriei europene a securităţii. Lipsa unei „mărci UE” este o problemă deosebit de importantă întrucât în viitor pieţele‑cheie pentru tehnologiile securităţii nu se vor afla în Europa, ci în ţările emergente. Am căzut de acord asupra unui proiect privind crearea unei adevărate pieţe interne a tehnologiilor din domeniul securităţii. Acest lucru este esenţial pentru consolidarea poziţiei industriei europene a securităţii, astfel încât ea să poată contribui la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă.”

Pentru a crea o adevărată piaţă internă a industriei securităţii, Comisia propune, printre altele, următoarele măsuri: armonizarea standardelor şi a procedurilor de certificare pentru tehnologiile din domeniul securităţii; o mai bună valorificare a sinergiei dintre cercetarea din domeniul securităţii (civile) şi cercetarea din domeniul apărării; noi mecanisme de finanţare, precum achiziţiile înainte de comercializare, pentru a testa şi a valida rezultatele proiectelor europene de cercetare în domeniul securităţii; introducerea unor verificări ale impactului societal al noilor tehnologii din domeniul securităţii, care să se realizeze în stadiul de cercetare.

Piaţa internă trebuie să stimuleze industria securităţii din UE – Piaţa securităţii din UE are o valoare de piaţă estimată între 26 şi 36,5 miliarde euro, cu aproximativ 180.000 de angajaţi. Ea poate fi împărţită în următoarele sectoare principale: securitatea aviaţiei, securitatea maritimă, securitatea frontierelor, protecţia infrastructurii critice, serviciile de informaţii antiteroriste (inclusiv securitatea cibernetică şi comunicaţiile), protecţia securităţii fizice, gestionarea crizelor şi îmbrăcămintea de protecţie.

Întreprinderile europene continuă să se afle printre liderii mondiali în majoritatea segmentelor de piaţă ale industriei securităţii. Condiţiile favorabile de pe piaţa internă sunt esenţiale pentru ca acestea să-şi menţină şi să-şi extindă avantajul tehnologic, un factor la fel de important fiind consolidarea poziţiei industriei europene a securităţii pe pieţele internaţionale emergente. Ar trebui să se pună un accent deosebit pe sprijinirea eforturilor IMM-urilor de a intra pe pieţe internaţionale din ţări terţe.

Mai precis, Comisia propune următoarele măsuri pentru crearea unei adevărate pieţe interne în industria securităţii: a) prioritatea va fi de a depăşi problema fragmentării pieţei securităţii din UE, prin armonizarea standardelor şi a procedurilor de certificare pentru tehnologiile din domeniul securităţii. Organizaţiile europene de standardizare vor fi invitate să stabilească foi de parcurs concrete şi detaliate pentru standardizarea următoarei generaţii de tehnologii. În acest context, pentru a obţine recunoaşterea reciprocă a sistemelor de certificare, Comisia intenţionează să prezinte două propuneri legislative, în scopul de a stabili un sistem de certificare armonizat la nivelul UE pentru echipamentele de control (detectare) din aeroporturi, precum şi un sistem de certificare armonizat la nivelul UE pentru sistemele de alarmă; b) este necesar să se pună accentul pe o mai bună exploatare a sinergiei dintre cercetarea din domeniul securităţii (civile) şi cercetarea din domeniul apărării. Comisia intenţionează să stabilească, în strânsă cooperare cu Agenţia Europeană de Apărare, mandate pentru organizaţiile europene de standardizare în vederea elaborării unor „standarde hibride”; c) pentru a reduce distanţa dintre cercetare şi piaţă, în special în domeniul achiziţiilor europene şi internaţionale, Comisia va utiliza noi regimuri de finanţare prevăzute de Orizont 2020, precum achiziţiile înainte de comercializare, pentru a testa şi a valida rezultatele proiectelor europene de cercetare în domeniul securităţii. Această abordare ar trebui să reunească industria, autorităţile publice şi utilizatorii finali încă de la începutul proiectelor de cercetare. Securitatea frontierelor şi securitatea aeriană sunt cele mai promiţătoare domenii; d) Comisia va încuraja statele membre să lanseze iniţiative similare la nivel naţional, în conformitate cu legislaţia relevantă a UE în materie de achiziţii publice; Comisia va introduce verificări ale impactului societal al noilor tehnologii din domeniul securităţii, care să se realizeze în stadiul de cercetare.În plus, Comisia va mandata organizaţiile europene de standardizare să elaboreze un standard privind integrarea aspectelor legate de confidenţialitate, de la proiectare până la etapele de producţie; un studiu important va analiza implicaţiile juridice şi economice ale limitării răspunderii părţilor terţe.

Un grup de experţi instituit de Comisie se va întruni cel puţin o dată pe an pentru a monitoriza punerea în aplicare a măsurilor de politică propuse şi a reuni toate părţile interesate din domeniul securităţii.

Piaţa mondială a securităţii a crescut în ultimul deceniu de aproape zece ori, de la circa 10 miliarde euro la aproximativ 100 de miliarde euro în 2011, cu o cifră de afaceri anuală de circa 30 de miliarde euro în UE. Cu toate acestea, evoluţiile recente ale pieţei arată că în următorii ani cotele societăţilor europene pe piaţa mondială s-ar putea reduce semnificativ dacă nu se iau măsuri pentru a le stimula competitivitatea. În SUA, datorită avantajelor unui cadru juridic armonizat şi unei pieţe interne robuste, întreprinderile din domeniul securităţii continuă să fie lideri de piaţă şi pionieri ai tehnologiei. În schimb, piaţa internă a UE este extrem de fragmentată, despărţită de frontiere naţionale sau chiar regionale. Deoarece securitatea este unul dintre cele mai sensibile domenii politice, ea se numără printre sectoarele în care statele membre ezită să renunţe la prerogativele lor naţionale. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.