Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeană vizează eliminarea obstacolelor în calea pieţei unice pentru cercetare...

Bruxelles: Comisia Europeană vizează eliminarea obstacolelor în calea pieţei unice pentru cercetare şi inovare

DISTRIBUIȚI

111855 – 18072012 – Comisia Europeană a prezentat  o serie de măsuri concrete pe care statele membre trebuie să le ia în vederea realizării spaţiului european de cercetare (SEC), o piaţă unică pentru cercetare şi inovare în Europa. Obiectivul este de a le permite cercetătorilor, institutelor de cercetare şi întreprinderilor să se deplaseze, să concureze şi să coopereze mai bine în afara graniţelor. Această iniţiativă va consolida bazele de cercetare ale statelor membre, va spori competitivitatea acestora şi le va permite să colabore ze într-un mod mai eficace pentru a aborda provocările majore ale societăţii, cum ar fi schimbările climatice, securitatea energetică şi alimentară şi sănătatea publică.

De asemenea, pentru a contribui la realizarea spaţiului european de cercetare, Comisia a semnat o declaraţie comună şi o serie de memorandumuri de înţelegere (MoU) cu organizaţiile care reprezintă principalele organizaţii de cercetare şi organismele de finanţare a cercetării. Propunerile reprezintă un răspuns la termenul stabilit de liderii UE ca spaţiul european de cercetare să devină realitate până în 2014.

Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat:„Nu putem continua să tolerăm o situaţie în care fondurile destinate cercetării nu sunt întotdeauna alocate în mod concurenţial, în care posturile nu sunt întotdeauna acordate pe merit, în care cercetătorii rareori pot beneficia de granturi sau de acces la programe de cercetare în străinătate, şi în care părţi importante ale Europei nu sunt nici măcar luate în considerare.Vorbiţi cu orice lider în afaceri şi vă va spune că deciziile de investiţii pe care le ia sunt influenţate foarte mult de calitatea bazei de cercetare. În situaţia economică actuală, niciun stat membru şi nicio regiune nu îşi pot permite să-şi neglijeze propria bază de cunoştinţe.”

La întrebarea care sunt factorii care împiedică mobilitatea internaţională, aproape 80 % din comunitatea cercetătorilor a indicat lipsa unor practici de recrutare deschise şi transparente. Statele membre sunt, deci, invitate să înlăture obstacolele din calea carierelor transfrontaliere în domeniul cercetării în Europa, să accelereze aplicarea punctelor înscrise pe agendele de cercetare comune, să îmbunătăţească finanţarea acordată pe criterii concurenţiale instituţiilor şi proiectelor şi să investească în mod eficient în instalaţii de nivel mondial.

Organizaţiile de cercetare interesate sunt îndemnate să definească şi să pună în aplicare principii privind accesibilitatea şi transferabilitatea granturilor naţionale, să publice posturile vacante pe un portal de internet comun, să asigure ocuparea posturilor din domeniul cercetării prin proceduri de recrutare transparente, deschise şi bazate pe merit şi să intensifice legăturile dintre industrie şi mediul academic.

În completarea propunerilor privind spaţiul european de cercetare, Comisia prezintă şi o iniţiativă care vizează promovarea accesului la informaţii ştiinţifice şi a păstrării acestor informaţii. Iniţiativa are ca scop promovarea accesului liber la publicaţiile ştiinţifice elaborate în urma proiectelor finanţate de UE, precum şi în urma proiectelor de cercetare finanţate la nivel naţional.

Liderii UE au subliniat în repetate rânduri importanţa punerii în practică a spaţiului de cercetare european şi au stabilit ca termen limită anul 2014, prin concluziile Consiliului European din martie 2011 şi ale Consiliului European din februarie 2012. Rolul spaţiului de cercetare european în eforturile Europei pentru competitivitate a fost evidenţiat şi în Pactul pentru creştere şi locuri de muncă convenit în cadrul Consiliului European din 28-29 iunie.

Propunerile Comisiei pentru realizarea spaţiului de cercetare european se axează pe cinci domenii prioritare în care trebuie făcute progrese: creşterea eficacităţii sistemelor naţionale de cercetare; îmbunătăţirea cooperării şi a concurenţei transnaţionale, inclusiv crearea şi funcţionarea infrastructurilor cheie în domeniul cercetării; o piaţă a muncii mai deschisă pentru cercetători; egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi integrarea chestiunilor legate de gen în organizaţiile care realizează şi selectează proiecte de cercetare şi optimizarea circulaţiei şi a transferului de informaţii ştiinţifice, inclusiv prin mijloace digitale şi printr-un acces mai rapid şi mai amplu la publicaţii şi date ştiinţifice.

Pentru fiecare prioritate, comunicarea identifică măsurile concrete care trebuie luate de statele membre, de organizaţiile interesate şi de Comisia Europeană, cooperând în cadrul unui parteneriat consolidat.

Spaţiul european de cercetare este parte integrantă a obiectivului de a transforma Uniunea Europeană într-o veritabilă Uniune a inovării. Creşterea investiţiilor în cercetare, a calităţii şi a relevanţei ştiinţifice sunt esenţiale pentru dezvoltarea de noi produse şi servicii care încorporează un grad ridicat de cunoştinţe, acestea deschizând calea către creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.