Acasă Politic Bruxelles: CE vrea sa combata manipularea ratelor dobânzilor

Bruxelles: CE vrea sa combata manipularea ratelor dobânzilor

DISTRIBUIȚI

112054 – 26072012 – Recentul scandal al manipulării Libor a suscitat îngrijorări serioase în legătură cu declaraţiile false emise de bănci referitoare la ratele estimate ale dobânzilor interbancare. Orice manipulare sau tentativă de manipulare a unor astfel de indicatori esenţiali poate avea repercusiuni grave asupra integrităţii pieţei şi poate duce la pierderi semnificative pentru consumatori şi investitori sau la denaturarea economiei reale. Comisia Europeană a acţionat în vederea contracarării acestui tip de manipulare a pieţei, adoptând modificări ale propunerilor iniţiale de regulament şi de directivă privind utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi manipulările pieţei, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile penale, care au fost prezentate la 20 octombrie 2011. Modificările adoptate recent prevăd interzicerea clară a manipulării indicatorilor, inclusiv a indicilor LIBOR şi EURIBOR, şi calificarea acestui tip de manipulare drept infracţiune.

Vicepreşedinta Comisiei, Viviane Reding, comisar al UE pentru justiţie, a declarat: „Scandalurile recente legate de manipulările grave ale ratelor dobânzilor de către bănci au determinat o scădere drastică a încrederii publicului. Sunt necesare măsuri la nivelul UE pentru a pune capăt activităţii infracţionale din sectorul bancar, iar dreptul penal poate avea un puternic efect disuasiv în acest sens. De aceea propunem astăzi norme la nivelul UE pentru a combate acest tip de abuz de piaţă şi pentru a elimina eventualele lacune de reglementare. Un acord rapid cu privire la aceste propuneri va contribui la restabilirea încrederii indispensabile a publicului şi a investitorilor în acest sector vital al economiei.”

Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, domnul Michel Barnier, a declarat: „Anchetele internaţionale în curs cu privire la manipularea indicelui LIBOR au scos la iveală încă un exemplu de comportament scandalos al băncilor. Doream să mă asigur că propunerile noastre legislative privind abuzul de piaţă interzic categoric asemenea acte reprobabile. De aceea am discutat acest aspect cu Parlamentul European şi am luat măsuri rapide pentru modificarea propunerilor, astfel încât manipularea indicatorilor să fie considerată în mod clar ilegală şi să facă obiectul unor sancţiuni penale în toate ţările.”

Un indicator este orice indice comercial sau cifră publicată care se calculează prin aplicarea unei formule la valoarea unuia sau mai multor active-suport sau preţuri de referinţă, inclusiv estimări ale preţurilor, ale ratelor dobânzilor sau ale altor valori, sau la date de anchete la care se face trimitere atunci când se stabileşte suma de plată în cadrul unui instrument financiar. Activele-suport sau preţurile de referinţă utilizate la stabilirea indicatorilor pot include rate ale dobânzilor sau materii prime precum petrolul, cu condiţia ca acestea să determine suma de plată în cadrul unui instrument financiar, cum ar fi un instrument financiar derivat. Comisia a adoptat două propuneri modificate. Prima este o propunere modificată care aduce următoarele modificări propunerii de regulament privind utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi manipulările pieţei, adoptată de Comisie la 20 octombrie 2011: modificarea domeniului de aplicare al regulamentului propus pentru a include indicatorii; modificarea definiţiilor pentru a include o definiţie a indicatorilor, bazată pe o versiune extinsă a definiţiei utilizate în propunerea de regulament privind pieţele instrumentelor financiare (MiFIR); printre altele, sunt incluşi indicatorii privind ratele dobânzilor şi materiile prime; modificarea definiţiei infracţiunii de manipulare a pieţei (articolul 8) pentru a include manipularea şi tentativele de manipulare a indicatorilor; modificarea considerentelor pentru a justifica integrarea indicatorilor în domeniul de aplicare al regulamentului şi în definiţia infracţiunii de manipulare a pieţei.

În paralel, Comisia a adoptat o propunere modificată care aduce următoarele modificări propunerii de directivă privind sancţiunile penale pentru utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi pentru manipulările pieţei: modificarea definiţiilor pentru a include o definiţie a indicatorilor; modificarea definiţiei infracţiunii de manipulare a pieţei pentru a include şi manipularea indicatorilor; modificarea definiţiei infracţiunii de „instigare, complicitate şi tentativă” pentru a include aceste comportamente în cazul manipulării indicatorilor.

Comisia nu îşi propune deocamdată să stabilească tipurile şi nivelurile minime ale sancţiunilor penale, însă doreşte să solicite fiecărui stat membru să prevadă în legislaţia sa naţională sancţiuni penale pentru manipularea indicatorilor. În propunerea sa iniţială de directivă, Comisia şi-a propus să realizeze, în termen de patru ani de la intrarea în vigoare a directivei, o reexaminare în special a oportunităţii introducerii de norme comune minime privind tipurile de sancţiuni penale şi nivelurile acestora. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.