111911 – 19072012 – Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către trei consilieri judeţeni: şi Pavel Petru Poneţchi, ambii din Caraş-Severin, şi Sandu Virgil Leah, din Arad.
Nicolae Ştefănescu s-a aflat, începând cu data de 28 mai 2009 până în prezent, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cât şi funcţia de director adjunct în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit Caraş-Severin şi funcţia de consilier în cadrul Biroului Parlamentar nr. 183 (al deputatului Ion Mocioalcă), deţinut în Circumscripţia electorală nr. 11 (Municipiul Reşiţa, Judeţul Caraş-Severin), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (1) şi alin. (2), lit. a) şi b) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 94, alin. (1) şi alin. (2), lit. a) şi b) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei: „calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică”. „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”, respectiv „în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale”.
Pavel Petru Poneţchi s-a aflat, în perioada 28 august 2008 – 21 iunie 2012, în stare de incompatibilitate, deoarece, pe durata exercitării mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a reprezentat Consiliul Judeţean Caraş-Severin în Adunarea Generală a Acţionarilor la S.C. Drumuri şi Poduri Caraş-Severin S.A., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit dispoziţiilor art. 88, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei: „funcţia de (…) consilier judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al statului la o societate comercială care îşi are sediul ori care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorală respectivă”.
Sandu Virgil Leah s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, pe perioada exercitării mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Arad, S.C. Burza S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia aceasta deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator) a încheia opt contracte şi şase acte adiţionale, de furnizări materiale, în cuantum total de 1.215.018,25 lei, cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (aflată în subordinea Consiliului Judeţean Arad), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 90, alin. 1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”. – www.promptmedia.ro