Acasă Politic Bucuresti: Particularitatile pietei romanesti impun un dialog continuu intre autoritati si industria...

Bucuresti: Particularitatile pietei romanesti impun un dialog continuu intre autoritati si industria farmaceutica

DISTRIBUIȚI

110853 – 11062012 – Cea de-a treia ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice (FIF 2012), organizată de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sănătăţii, a reunit la masa dialogului principalii actori din industria farmaceutică.

Sub tematica “Managementul strategic şi noi modele de business în piaţa farmaceutică actuală”, peste 150 de manageri de top din industria farmaceutică, dar şi reprezentanţii autorităţilor au avut ocazia să dezbată pe marginea celor mai importante probleme care marchează astăzi industria farmaceutică, precum impactul taxei clawback, creşterea exporturilor paralele, plăţile întârziate în tranzacţiile comerciale, dar şi actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite.

În prima sesiune, seria discuţiilor a fost deschisă de directorul general al Cegedim România, Petru Crăciun, care a realizat o selecţie de date calitative şi cantitative a pieţei farmaceutice din ultimii cinci ani. Directorul Cegedim a precizat că în ultimii cinci ani, volumul total de medicamente a înregistrat o uşoară scădere, iar exporturile paralele sunt în creştere. Potrivit specialistului exportul paralel a atins în România aproximativ 500 de milioane de euro în 2011, iar în acest an se estimează că va atinge 700 de milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, a adus în atenţia participanţilor o serie de concluzii şi recomandări ale CC pentru piaţa farmaceutică din perspectiva investigaţiilor recent finalizate. În ceea ce priveşte taxa clawback, preşedintele CC a declarat că nu doreşte ca tensiunile create să dea naştere unui boicot din partea producătorilor de medicamente aşa cum s-a întâmplat în 2008, când distribuitorii au blocat piaţa, cerând reactualizarea cursului valutar. “TVA şi adaosurile de distribuţie şi farmacie ar trebui excluse din cuantumul taxei clawback, aplicată la vânzările producătorilor de medicamente”, a declarat Bogdan Chiriţoiu. Însă, preşedintele Consiliului Concurenţei a avertizat că, în cazul în care vor exista acţiuni concentrate ale jucătorilor din industrie de modificarea a legii privind taxa clawback, acestea vor fi sancţionate.

Prezent la eveniment, ministrul secretar de stat Alexandru Rafila i-a asigurat pe reprezentanţii industriei farmaceutice că Ministerul Sănătăţii este deschis dialogului şi va da dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte taxa clawback. De asemenea, Alexandru Rafila a făcut referire şi la lista de medicamente compensate care ar putea fi actualizată. “Peste o sută de medicamente noi sunt analizate de specialiştii din Ministerul Sănătăţii, care şi-au propus să actualizeze lista de medicamente compensate, blocată din 2007”, a subliniat oficialul.

“Abordând costurile, pierdem valoarea” a fost mesajul trimis de Makis Papataxiarchis, managing director Janssen Pharmaceuticals, Johnson&Johnson, care a subliniat necesitatea medicamentelor inovatoare în sistemul de sănătate din România. “Inovaţiile din industria farmaceutică sunt importante pentru pacienţi şi pentru sistemul sanitar. De aceea, autorităţile trebuie să recunoască importanţa şi valoarea medicamentelor inovatoare. Accesul pacienţilor la medicamentele noi trebuie să devină o prioritate pentru Guvernul Român”, a precizat Makis Papataxiarchis.

Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip, a reliefat importanţa suplimentării surselor de finanţare pentru Fondul Asigurărilor de Sănătate, punctând că este aproape inevitabilă creşterea contribuţiilor la acest fond, dacă se doreşte supravieţuirea sistemului sanitar. “Trebuie să găsim soluţii şi trebuie să creştem contribuţia pentru asigurările de sănătate. În acest sens, CNAS are în vedere perierea actualei liste de medicamente, adică scoaterea de pe listă a medicamentelor care de fapt nu există. Există o comisie comună a Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care va analiza lista medicamentelor compensate, iar cele care nu mai pot fi pe listă vor fi eliminate”, a conchis Marius Filip.

Dragoş Damian, preşedintele Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, a atacat spinoasa problematică a taxei clawback, care are o formă absolut originală în România. “Măsurile luate în ceea ce priveşte genericele sunt ineficiente. Implementarea taxei de clawback este o soluţie pe termen scurt şi ar trebui să fie o ultimă măsură pe care autorităţile trebuia s-o aibă în vedere”

În aceeaşi notă s-a înscris şi poziţia şefului Grupului de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu: “Bugetul alocat pentru medicamente nu trebuie să fie unul fictiv. Vom fi nevoiţi să plătim o taxă pentru veniturile pe care nu le-am realizat, pentru că noua taxă clawback se aplică la preţul de vânzare al medicamentelor, care include pe lângă preţul de producător, marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA”

Analistul Radu Comşa, nanaging partner Mindrating a fost de părere că: “Veniturile pentru sănătate au intrat în declin simultan cu creşterea consumului de servicii şi medicamente. Subvenţiile pentru acoperirea deficitelor au salvat fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate de la colaps în 2010 şi 2011. Pentru a creşte calitatea şi accesul la servicii, România are nevoie de mai multe resurse în componenta de asigurări sociale. În lipsa măsurilor de creştere a veniturilor, resursele sănătăţii – ca procent în PIB – vor scădea.”

În concluzie, ediţia 2012 a Forumului Industriei Farmaceutice a reliefat nevoia unui dialog continuu între autorităţile sanitare şi industria farmaceutică, particularităţile pieţei româneşti impunându-l, dat fiind că dinamica acesteia, dar şi a business-ului cu medicamente din ţara noastră sunt vizibil marcate de măsurile pe care le impun instituţiile care reglementează domeniul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.