108155 – 23022012 – Ministerul Afacerilor Externe al României informează că la Ambasada României de la Damasc s-au înregistrat, până în prezent, un număr de 215 cetăţeni români (şi familiile acestora), iar dintre aceştia 45 au adresat cereri de repatriere imediată şi 170 cereri de repatriere ulterioară. Conform procedurilor de sprijin consular acordat de MAE, prin Ambasada României la Damasc, în limitele competenţelor sale, a fost posibilă până în prezent repatrierea în bune condiţii în România a unui număr de 18 cetăţeni români şi alţi 11 cetăţeni români sunt aşteptaţi să sosească în
sau a Departamentului Consular din cadrul MAE.
O echipă din cadrul MAE s-a deplasat, în perioada 15-20 februarie 2012, în regiune pentru demersuri pregătitoare a managementului unei eventuale situaţii de urgenţă care ar implica cetăţeni români. În urma acestei misiuni, au fost identificate modalităţi de acţiune pentru sprijinirea în caz de necesitate a cetăţenilor români. Acţiunea face parte din planul de acţiune consulară al MAE pentru organizarea unei eventuale repatrieri a cetăţenilor români din Siria.
Situaţia de securitate şi umanitară din Siria continuă să fie preocupantă. Misiunea României în Siria menţine un contact permanent cu cetăţenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar în funcţie de situaţia specifică în care se găsesc. De asemenea, eliberează documente de călătorie şi asigură serviciile consulare necesare, după caz.
MAE reiterează apelul către cetăţenii români aflaţi în Siria să se înregistreze în Registrul Unic al Ambasadei României la Damasc, pentru a fi în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară şi cu situaţia din zonă.
În cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică dedicată – +40.21.319.21.37 – la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru solicitări de sprijin şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet.
Cetăţenii români care au contactat Departamentul Consular au fost sfătuiţi să menţină legătura cu Ambasada României la Damasc sau cu MAE al României şi să comunice orice informaţii noi care intervin în cazurile semnalate. – www.promptmedia.ro