110361 – 22052012 – Reprezentantii celor 18 minoritati din Romania, care au obtinut la alegerile trecute un mandat de deputat in Parlament, vor sa instaureze monopolul asupra acestor functii, prin adaugarea unor amendamente la doua legi deja existente, care, in cazul in care vor fi votate de plenul Camerei Deputatilor, vor interzice altor organizatii ale minoritatilor sa candideze la alegerile generale din toamna.
In momentul de fata, art. 9, alin. 3, din Legea nr. 35/2008, pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, prevede: “Pot depune candidaturi şi alte organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale definite potrivit art. 2 pct. 29, legal constituite, care sunt de utilitate publică şi care prezintă Biroului Electoral Central, în termen de 30 de zile de la data stabilirii zilei alegerilor, o listă de membri cuprinzând un număr de cel puţin 15% din numărul total al cetăţenilor care, la ultimul recensamânt, s-au declarat ca apartinând minorităţii respective”. Ca si cum acest articol de lege nu era destul de discriminator si nu calca in picioare suficient de mult Constitutia Romaniei, deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul minoritatii italienilor din Romania, a propus modificarea unui articol din Ordonanta nr.26/2000, cu privire la asociatii si fundatii, prin care a cerut ca o singura organizatia a fiecarei minoritati din Romania sa primesca statutul de utilitate publica. Intamplator sau nu, organizatiile minoritatilor din Romania care au un reprezentant in Parlament au primit de la Guvernul Romaniei statutul de utilitate publica.
Pe 25 noiembrie 2009, plenul Senatului a adoptat o serie de modificari aduse Ordonantei nr.26/2000 propuse de deputatul Grosaru (printre care se numara si cea de obtinere a statutului de utilitate publica, care se poate dobandi acum dupa 5 ani de la infiintare, nu dupa 3 ani, cum era initial), dar fara amendamentul prin care se cerea ca doar unei organizatii a unei minoritati sa se acorde statutul de utilitate publica. Problema consta in faptul ca Senatul nu este camera decizionala in cazul acestui proiect de lege, ci Camera Deputatilor, unde sunt cei 18 deputati. Acest proiect de lege urmeaza a fi dezbatut si supus votului Camerei Deputatilor in urmatoarea perioada. Pe acest proiect de lege si-a dat deja avizul pozitiv Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, care este condusa de deputatul rom Nicolae Paun, un alt beneficiar direct al modificarilor propuse. Prin urmare, nu se tine cont de nici un conflict de interese.
Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR), Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi (U.N.C.R) şi Centrul Creştin al Romilor (CCR) avertizează opinia publica asupra acţiunilor netransparente şi antidemocratice, care pot afecta grav reprezentarea democratică a minorităţilor din România. Reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlament, cu acordul tacit al celorlalte partide parlamentare şi al Guvernului, încearcă din răsputeri să păstreze în actuala lege o prevedere profund neconstituţională care încalcă principiul pluralismului politic, principiu garantat de Constituţia României. Prin urmare, cele trei organizaţii solicita Parlamentului sa elimine din Legea nr. 35/2008, pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, prevederea potrivit careia doar organizatiile minoritatilor care au obtinut statut de utilitate publica sa poata candida la alegerile generale din toamna. Totodata, solicita Parlamentului sa nu voteze amendamentele propuse de deputatul Mircea Grosaru Ordonantei nr.26/2000.
Obligativitatea obţinerii statutului de utilitate publică viciază aplicarea principiului separaţiei puterilor în stat, deoarece, prin reglementarea criticată, Guvernul poate cenzura participarea unei entităţi politice la alegerile parlamentare. Ori, alegerea membrilor Camerei şi ai Senatului constituie un aspect ce ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului, dupa cum o arată şi Constituţia, care stabileşte că doar Legislativul poate decide, şi numai prin lege organică, acele aspecte ce ţin de sistemul electoral. O scrisoare deschisa semnata de catre organizatii reprezentative ale minoritatii rome angajate actualmente in cursa pentru alegerile locale semnaleaza institutilor nationale cat si institutilor internationale si europene tratamentul discriminatoriu si restrictiv al legii electorale.
„Suntem foarte ingrijorati de faptul ca grupul celor 18 minoritati nationale au negociat deja votarea acestor amendamente cu Victor Ponta actualul premier, care, pentru a mentine majoritatea in Parlament, are nevoie de voturile acestor deputati. Putem doar spera ca negocierile purtate de USL cu parlamentarii grupului minoritatilor nu includ masuri care ingradesc dreptul constitutional al reprezentantilor minoritatilor din Romania de a putea candida liber la alegerile generale”, declara reprezentantii organizatiilor semnatare. – www.promptmedia.ro