Acasă Politic Bucuresti: Cancerul la copii, in atentia Conferintei Nationale a Pacientilor din iunie

Bucuresti: Cancerul la copii, in atentia Conferintei Nationale a Pacientilor din iunie

DISTRIBUIȚI

110360 – 22052012A doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Pacienţilor (CNP) va avea loc în perioada 14 – 16 iunie a. c. la Casa Universitarilor din Bucureşti. Cu acest prilej se vor aborda şi problemele oncopediatrice. Astfel, în cea de-a doua zi de dezbateri va fi organizată şi Conferinţa Naţională de Oncopediatrie, ediţia a II-a.

Iniţiativa Sănătatea Media Group de a continua discuţiile pe tema problemelor pe care le ridică oncopediatria a fost întărită şi în cadrul conferinţei organizată cu prilejul Zilei Europene a Pacientului, în data de 13 martie, când Asociaţia PAVEL a semnalat problema tratamentului copiilor bolnavi de cancer: „În Constituţia României se stipulează că tratamentul bolnavului de cancer este gratuit. În realitate lucrurile stau altfel. Din cauza condiţiilor precare din spitalele din România şi a lipsei aparaturii medicale, unele investigaţii ale bolnavilor de cancer sunt făcute în clinici private, cu plata. De asemenea, medicamentele bolnavului de cancer lipsesc uneori, iar pacientul este pus în situaţia de a şi le cumpăra din bani şi surse proprii”, a declarat Olga Cridland, preşedintele Asociaţiei PAVEL.

Opinia este împărtăşită şi de conf. univ. dr. Dorin Bleahu, şeful secţiei de pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni: „Ne confruntăm cu o lipsă a medicamentelor din spitale, precum şi a bugetului pentru achiziţionarea acestora. De aceea, de multe ori, pacienţii cu afecţiuni oncopediatrice sunt puşi în situaţia de a-şi cumpăra singuri medicamentele. Toată această situaţie este cauzată de o lipsă de voinţă din partea autorităţilor, o lipsă de comunicare şi haos.”

„În urmă cu 2 săptămâni am auzit strigătul de ajutor al unui băieţel care suferă de leucemie acută limfoblastică. Fiindcă la ultima cură cu citostatice a avut o reacţie alergică, medicii au trebuit să îl înlocuiască, însă costurile noului tratament depăşeau cu mult posibilităţile părinţilor. Ne-am decis să ne implicăm şi am cerut sprijinul şi ajutorul tuturor colaboratorilor noştri care ne-au auzit chemarea şi astfel am reuşit să adunăm banii necesari achiziţionării preţiosului citostatic. Antonio este acum pe drumul cel bun şi se simte bine după administrarea medicamentului. Problema pe care dorim să o semnalăm este aceea că în cazul lui sunt mulţi alţi copii, care nu-şi pot continua tratamentul, din lipsa banilor sau pur şi simplu pentru că sistemul nu le ofera această şansă, prin compensarea unor astfel de medicamente. Aici intervine rolul nostru, al societăţii civile, care trebuie să ne implicăm, să tragem un semnal de alarmă pentru ca lucrurile să intre în firescul lor”, a declarat Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group şi totodată organizatorul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor.

Despre problemele cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni oncopediatrice, despre suferinţa familiilor care nu pot achiziţiona medicamentele de zeci de mii de euro necesare tratamentului, precum şi neputinţa medicilor în faţa lipsei de opţiuni terapeutice pentru tratarea acestor copii se va vorbi în cea de-a doua zi a Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, ediţia a II-a. De asemenea, specialiştii în domeniu vor discuta despre afecţiunile oncologice cele mai frecvente, încercând să contribuie la educaţia medicală a pacienţilor şi a familiilor acestora. La eveniment sunt aşteptaţi medici specialişti, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, precum şi părinţi, care au ocazia să-şi spună nemulţumirile.

Cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate la copiii din România, anual fiind diagnosticate aproximativ 500 de cazuri noi. Potrivit statisticilor, rata de supravieţuire a pacienţilor este puţin peste 60%.

Conferinţa Naţională a Pacienţilor este organizată de Sănătatea Media Group în parteneriat cu Alianţa pentru Sănătate din România şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.