Acasă Politic Bucuresti: Camera Deputatilor a adoptat Legea “uninominalului pur”

Bucuresti: Camera Deputatilor a adoptat Legea “uninominalului pur”

DISTRIBUIȚI

110367 – 22052012Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un singur tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri.Deputatii au dezbatut si votat pe articole proiectul,de lege Ponta-Antonescu privind sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin. Deputatii Puterii au amendat proiectul initial introducand doua amendamente importante. Primul amendament prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva primeste un mandat de parlamentar in plus.Amendamentul privind reprezentativitatea minoritatilor va creste numarul parlamentarilor,

cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Modificarea facuta de catre reprezentantii USL a avut ca scop atragerea votului celor de la UDMR, acestia fiind beneficiarii de drept. De altfel vicepresedintele Comisiei Juridice, social democratul Florin Iordache a explicat foarte clar care este scopul introducerii acestui amendament.

„Cei care au reprezentativitate peste 7% intr-un judet primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita si in Covasna sunt patru deputati. Daca toti cei patru care castiga mandate sunt maghiari, automat, pe langa cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat.

In Brasov sau in Cluj, unde maghiarii au peste 7%, daca ei nu castiga un mandat in aceste judete vor primi automat un mandat de deputat. Ni se pare normal si credem ca este oportun si in Brasov, Cluj sau alte judete populatia etnica sa aiba un deputat. in extremis, exista 7, 8, 10 mandate care ar aparea in plus fata de cele care sunt acum prin acest amendament”, a explicat Iordache.

Al doilea amendament elimina din textul legii  pragul electoral de 5%, fapt care permite candidatiilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid. Totodata, de aceasta modificare este direct avantajat UNPR care la nivel national nu ar fi reusit sa treaca pragul electoral. 

Initiativa legislativa a USL propune modificarea legii electorale astfel incat alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur (atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa). Sistemul uninominal presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

In cazul unui blocaj, initiatorii propun organizarea, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, unui nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Legea Ponta – Antonescu este criticata de reprezentantii societatii civile si urmeaza sa fie contestata la Curtea Constitutionala de PDL. 

La sedinta de plen au participat aproximativ 50 de reprezentanti ai unor ONG-uri care au cerut respingerea proiectului USL . Acestia au afisat din lojele salii de plen cateva bannere pe care au scris: „USL ponteaza. Votul tau nu mai conteaza”, „Democratie reala acum!”, „Vom fi multi in marea noastra minoritara”. Printre cei care au participat la protestul impotriva legii Ponta-Antonescu se numara reprezenanti ai Asociatie Pro Demmocratia, APADOR CH, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.