109665 – 23042012 – Afacerea a început în urmă cu 8 ani. Aparent este o asociere care ar trebui să aducă beneficii comunei și de care să profite în primul rând localnicii. După aproape 10 ani de la semnarea primului act de asociere, o trecere în revistă a încrengăturilor și ițelor țesute în jurul lacurilor de la Clinceni arată că grosul profiturilor nu ajunge în visteria comunei, ci în buzunarele unor oameni de afaceri care par a fi oamenii de încredere ai super-omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.
Cum începe povestea – Bazele afacerii au fost puse în 2004, odată cu încheierea la 1 noiembrie, a Contractului de Asociațiune în Participațiune nr. 9781, prin care Consiliul Local Clinceni, prin semnatura primarului Adrian Budeanu și a președintelui Consiliului Local de la acea vreme, consimt să înceapă o afacere împreună
cu o banală societate comercială din județul Argeș – SC ALCO IMPEX SERVICE SRL. Potrivit documentelor, Consiliul Local are calitatea de Asociat Prim, iar firma ALCO, cea de Asociat Secund.
Prin această asociere, părțile convin să desfășoare în comun urnătoarele activități: amenajarea și exploatarea zonei de agrement Clinceni și orice activitate profitabilă părților. Înțelegerea este încheiată pentru 49 de ani. Conform anexelor la contract, fiecare a pus în comun, pentru binele afacerii, ce a avut de-acasă. Mai exact, Primăria Clinceni a pus un teren puțin mai mare de 210.000 metri pătrați și două lacuri, cu o suprafață totală de 113.000 metri pătrați și 4.646 metri pătrați de drum. Și Asociatul Secund a dat dovadă de bunăvoință și bună credință chiar de la începutul afacerii, așa că a promis că în primii 10 ani de parteneriat va face investiții de 13.800 milioane lei.
Interesant de reținut este și modul în care s-au repartizat sarcinile manageriale în această asociație: ”Asociațiunea va fi condusă și administrată de un consiliu format din 3 membri neretribuiți, și anume:
1 membru, reprezentant al Asociatului Prim, desemnat de Consiliul Local Clinceni:
2 membri ai SC ALCO IMPEX SERVICE SRL desemnați de Directorul General”. În traducere liberă, deși Primăria Clinceni este proprietarul terenului și lacurilor, nu prea poate să decidă asupra lor, pentru că nu are majoriatate în acest consiliu de administrație, controlat, după cum se vede, de reprezentanții societății argeșene.
Lucrurile interesante nu se opresc aici. Pentru că în ceea ce privește repartizarea profitului, și aici pot fi ridicate serioase semne de întrebare, cel puțin în ceea ce privește buna credință a celor care au conceput și semnat un asemenea document, contractul prevede ca Asociatul Prim, adică Primăria Clinceni, să primească 16% din eventualul profit, iar Asociatul Secund, SC ALCO IMPEX SERVICE SRL – 84%, cu avantajul că dacă afacerea nu merge pe profit, Primăria Clinceni nu mai vine și cu alți bani de-acasă. Iar contabilitatea este asumată de firma privată.
Tupeul afacerii nu se oprește aici. O altă clauză a contractului leagă Primăria Clinceni de această afacere, pentru că, dacă va denunța unilateral înțelegerea, are obligația să plătească de 10 ori valoarea investițiilor făcute de partener. În situația inversă, dacă firma argeșeană vrea să pună capăt colaborării, are la dispoziție 12 luni să-și ia jucăriile și să plece acasă, fără să despăgubească în vreun fel Primăria Clinceni.
Chiar și în cazul în care afacerea ar lua sfârșit prin buna înțelegere a celor două părți, Primăria Clinceni este obligată să despăgubească firma SC ALCO IMPEX SERVICE SRL.
O altă ciudățenie a afacerii este obligația Primăriei Clinceni de a transmite orice notificare către partener la o adresă din București, deși sediul social al firmei era, la momentul respectiv în Pitești.
Acte subsecvente ….
Contractul inițial a fost urmat de acte aditionale. Primul, prin care sunt scoase din asociere drumurile (4.646 metri pătrați) primăriei, este încheiat la mai puțin de o lună de la parafarea afacerii, adică în 27 decembrie 2004, și poartă numărul 11.494, fiind semnat de primarul Adrian Budeanu, reprezentant al Consiliului Local Clinceni, în calitate de …. locator??? Ciudat, pentru că, din contract, nu reiese că Primăria ar fi închiriat ceva, ci doar că adusese o contribuție în natură pentru derularea asocierii….
Un alt act aditional, aduce îmbunătățiri obiectului de activitate al asocierii, pentru că apar activitățile de acvacultură și activitățile de pescuit recreativ. Este vorba despre actul aditional 8512/20 septembrie 2006.
Activitatea desfășurată la Clinceni este înregistrată la Registrul Comerțului Argeș în iulie 2007, tot atunci când cei doi asociați consideră că afacerea din Parcul de distracții de la Mamaia nu este avantajoasă și hotărăsc să o radieze.
În martie 2009, Adrian Voiculescu, asociatul minoritar (15%), se retrage din funcția de administrator al SC ALCO IMPEX SERVICE SRL, funcție preluată de Mihai Iulian Voiculescu (85%).
Documente la minut și pixelul albastru …
În 2009, cei doi asociați ai firmei ALCO decid că numele societății nu mai este adecvat profilului de activitate, așa că hotărăsc să transforme SC ALCO IMPEX SERVICE SRL în SC ALCO ENTERTAINMENT CLUB SRL, mult mai potrivită afacerilor de la Clinceni sau Mamaia…. Hotărârea este datată 21 aprilie 2009. O dată demnă de reținut, pentru că în aceeași zi Primăria Clinceni emite, cu o promptitudine demnă de dat exemplu pozitiv pentru un sistem birocratic și achilozat cum este administrația românească, documentul cu nr. 3557, prin care, sub semnătura primarului Adrian Budeanu, se dă acceptul ca SC ALCO IMPEX SERVICE să își stabilească sediul social în Clinceni, în restaurantul care face parte din asociere.
Ceea ce se pare că nu știu cei doi asociați ai firmei ALCO este că primăria și-a dat acceptul pentru ALCO IMPEX, însă, înainte de a schimba sediul cei doi au procedat la schimbarea denumiri. Cu siguranță, la prima vedere un asemenea amănunt este nesemnificativ, însă juriștii știu cât de importante e pixelul albastru …
Altă ciudățenie este că pe 22 aprilie 2009 firma ALCO are deja dovada că figurează în Registrul Agricol al localității. Cine semnează? Primarul ….
Toate acestea fiind făcute, în mai puțin de o săptămână ALCO IMPEX SERVICE dispare din Argeș, apare ALCO ENTERTAINMENT CLUB care, și ea este radiată pe 5 mai 2009 din Argeș, pentru că și-a mutat sediul la Clinceni.
Așa se face că, potrivit unui certificat constatator emis de Registrul Comerțului Ilfov, la 8 mai 2009, firma era gata mutată la Clinceni, iar din cei doi asociați inițiali se ajunsese la 3: Voiculescu Mihai Iulian (posesorul a 84,99% din părțile sociale), mama acestuia, Voiculescu Domnica (posesoarea a 15% părți sociale), și Obloja Ion (cu 0,001% părți sociale). Asociatul principal este și administratorul, din acte, al firmei.
Atât doar că deși administratorul pare că are cele mai multe părți sociale și, drept urmare, ar fi cel mai îndreptățit să decidă fără limite în această afacere, Mihai Iulian Voiculescu este limitat în acțiunile sale, printr-o hotărâre a Adunării Generale, din iunie 2010. Drept urmare a acestei hotărâri a asociaților, ”Dacă Adunarea Generală a Asociaților nu poate fi întrunită după prima convocare din lipsă de cvorum (…) adunarea întrunită ca urmare a unei a doua convocări va fi valabil constituită oricare ar fi numărul Asociaților și procentul din capitalul social al societății care este efectiv reprezentat de către Asociații prezenți”. De asemenea, puterile administratorului Mihai Iulian Voiculescu sunt limitate astfel: ”Administratorul nu va putea înstrăina către terți bunuri ale societății a căror valoare este mai mare de 20.000 lei, nu va putea încheia contracte peste această sumă prin care să oblige SC ALCO ENTERTAINMENT CLUB SRL, față de terți, fără a avea acordul scris al dlui OBLOJA ION (…) În caz contrar actul va fi lovit de nulitate absolută (…) ”
Ținând cont de această succesiune de transformări și transferări, s-a ajuns ca fosta societate înregistrată la Pitești, cu care Primăria Clinceni a pornit o asociere, este controlată de o singură persoană, care, deși nu are calitatea de administrator și deține o singură parte socială, are și votul de aur, putând anula în orice moment documente care nu sunt întocmite pe placul său. Și cum firma ALCO are puterea celor două voturi în administrarea asocierii cu Primăria Clinceni, înseamnă că acest misterios domn Obloja, doar el singur, poate decide asupra proprietăților comunei Clinceni.
Who is mr. Obloja?…
În acest moment, domnul Ion Obloja este personajul care cu o singură parte socială are drept de veto asupra afacerii de la Clinceni. În mod normal, când un asemenea personaj misterios apare de nicăieri și are drept de viață și de moarte asupra unei afaceri, trebuie să te întrebi cine este sau cine stă în spatele său.
În 2003, Ion Obloja era asociat cu Tiberiu Urdăreanu și soția acestuia într-o societate comercială – AUTOMATEX SRL – al cărui sediu social era chiar la domiciliul din București (de la acea vreme) al dlui Obloja. Între timp, se pare că afacerile dlui Obloja au mers bine, pentru că s-a mutat la Ștefănești, iar implicarea sa în bussinesuri nu se limitează doar la parcuri de distrații precum cele de la Clinceni. Numele său este legat și de afaceri de o anvergură mult mai mare, cum ar fi, spre exemplu, afacerile UTI.
Dl Obloja este din iunie 2010, administrator neexecutiv și vicepreședinte al Consiliului de Administrație la UTI FACILITY MANAGEMENT – S.A. , o companie formată din firma olandeză UTI HOLDINGS B.V și S.C. UTI GRUP S.A., ambele reprezentate însă de aceleași persoane – Tiberiu Urdăreanu și Doina Paula Popescu. Celor două societăți li s-au alăturat, în 2010, TIU HOLDINGS LIMITED (o societate constituită în Cipru), UTI INVESTMENTS LUXEMBOURG S.A.R.L. (o societate constituită în Luxemburg), STICHTING UTI MANAGEMENT (o fundație constituită potrivit legilor Olandeze).
Ce credeți: dacă pe dl Obloja îl regăsim administrator pentru Tiberiu Urdăreanu într-o afacere de anvergura UTI, credeți că ar avea încredere în el pentru a-l lăsa să-i țină spatele la Clinceni?…. Oare cine știe…. – www.promptmedia.ro