109763 – 25042012 – Greenpeace România prezintă publicului bucurestean o serie de imagini apartinând expozitiei fotografice „Documentare asupra victimelor de la Cernobîl – Ucraina si Belarus”, de Robert Knoth si Antoinette de Jong, Menite să readucă în atentia publicului pericolele asociate energiei nucleare si efectele persistente ale emisiilor radioactive, imaginile vor fi expuse în perioada 26 aprilie – 1 mai, pe gardul care imprejmuieste Muzeul Bucurestiului (Palatul Sutu) transmite Romanian Global News.
La primele ore ale zilei de 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei atomoelectrice de la Cernobîl a explodat, eliberând în atmosferă cantităti uriase de material radioactiv. Din cauza temperaturilor ridicate, materialul radioactiv a ajuns la altitudini de peste 1000 m, ceea ce a dus la o difuzare pe arii foarte extinse, pe durata următoarelor zece zile. Imediat după explozie au izbucnit incendii pe o rază de 150 m în jurul reactorului. În zilele care au urmat, pentru stingerea incendiilor, autoritătile au împrăstiat cu ajutorul elicopterelor mii de tone de material precum nisip, argilă si carbură de bor. Aceste măsuri au fost însă oprite, întrucât duceau la cresterea temperaturii materialului radioactiv si adăugau greutate pe structura slăbită a reactorului. Radiatiile au scăzut brusc în intensitate în ziua de 6 mai, după zece zile de la accident, procesul de emisie luând, de la sine, sfârsit.
Conform datelor vehiculate de autorităti, numărul de persoane afectate de explozia de la Cernobîl se ridică la 5 000 000 numai în Ucraina, Belarus si Rusia. Norul radioactiv a vizitat, însă, o foarte mare parte din Europa, expunând radiatiilor populatia multor state din zonă.
O suprafată mare din Ucraina este, încă, de nelocuit, în urma dezastrului nuclear, care continuă să producă efecte si acum, după 26 de ani. – www.promptmedia.ro