Acasă Politic Podgorica, Muntenegru: Jurnalistă atacată cu brutalitate

Podgorica, Muntenegru: Jurnalistă atacată cu brutalitate

DISTRIBUIȚI

108566 – 09032012 – O jurnalistă de investigaţie de la cotidianul Vijesti din Podgorica a fost atacată cu brutalitate în faţa casei sale miercuri, 7 martie, în timp ce alţi doi bărbaţi sunt judecaţi pentru faptul că au ameninţat-o anul trecut. Rănile suferite de aceasta nu îi pun în pericol viaţa, anunță SE Time. Acesta este ultimul dintr-o serie de atacuri împotriva jurnaliştilor muntenegreni care au atras atenţie internaţională din partea Organizaţiei de Media din Europa de Sud-est (SEEMO), un grup din Viena care a emis săptămâna trecută un raport în care documenta presiunile politice şi comerciale ca fiind o ameninţare majoră la adresa libertăţii presei din ţara respectivă. ”Un atac fizic asupra lui Olivera Lakić este dovada că Muntenegru nu este o ţară liberă. Preţul jurnalismului de investigaţie este prea mare aici. Guvernul este lipsit de putere în a-i proteja pe jurnalişti”, a declarat Rajka Raicevic, jurnalistă de la ziarul de opoziţie Dan şi membră a Asociaţiei Jurnaliştilor din Muntenegru.

Potrivit SEEMO, Lakic a mai fost ameninţată în februarie 2011, când a relatat despre etichetarea ilegală a produselor din tutun. Ea şi familia sa a primit ameninţări, iar doi bărbaţi sunt judecaţi pentru ameninţarea acesteia.

SEEMO a emis joi o declaraţie în care condamna atacul – ”Frecvenţa atacurilor împotriva jurnaliştilor şi proprietăţilor publicaţiei Vijesti mă face să cred că acest cotidian este o ţintă direct”, a declarat secretarul general al SEEMO, Oliver Vujovic. „Cer autorităţilor să găsească persoana care a bătut-o pe Olivera Lakić, precum şi pe toţi cei responsabili pentru atacurile anterioare. Muntenegru aspiră să adere la UE. Într-o democraţie, jurnaliştii nu ar trebui să fie agresaţi sau ameninţaţi şi toţi făptaşii trebuie găsiţi şi judecaţi”. Raportul SEEMO de săptămâna trecută a remarcat un tipar de presiune împotriva jurnaliştilor din Muntenegru. Depistarea şi urmărirea penală a tuturor celor care au comis atacuri împotriva jurnaliştilor şi proprietăţilor instituţiilor de presă este esenţială „pentru a dovedi că guvernului îi pasă de libertatea presei”, a menţionat organizaţia. „În alte cuvinte, aceasta ar demonstra că retorica democratică nu este o faţadă”. În mai 2004, redactorul şef al Dan, Dusko Jovanovic, a fost împuşcat şi ucis pe stradă în Podgorica, în ceea ce a fost descris drept un atac la adresa „libertăţii de expresie, jurnalismului independent şi democraţie În 2007, directorul publicaţiei independente Vijesti, Zeljko Ivanovic, şi jurnaliştii Tufik Softic şi Mladen Stojovic au fost bătuţi, iar în august 2011 au fost incendiate vehiculele Vijesti. Făptaşii nu au fost găsiţi”.

„Raportul SEEMO este constructiv pentru cei care se gândesc la dezvoltarea democratică şi libertatea presei din Muntenegru şi pentru cei care nu au nicio intenţie de camuflare a consecinţelor traumatice pentru jurnalişti, precum procesele şi atacurile împotriva acestora”, a declarat preşedintele organismului de autoreglementare a jurnaliştilor NST, Mirsad Rastoder, pentru SETimes.

În decembrie 2010, Igor Luksic a preluat postul de prim-ministru de la Milo Djukanovic, are fusese acuzat de influenţarea presei. Sub administraţia sa, parlamentul a desfiinţat defăimarea ca infracţiune penală anul trecut, iar curţile au început să recunoască practica internaţională. ”Pe aripile acestui progres promiţător, noul prim-ministru a stabilit comunicarea naturală cu reporterii şi a arătat o relaţie diferită. Însă nu există o disponibilitate evidentă de a reconsidera cu seriozitate tot ceea ce s-a întâmplat anterior”, a declarat Rastoder.

Andrijana Vukotić, consilier media al prim-ministrului, susţine că guvernul a demonstrat disponibilitatea de a promova libertatea presei. „Nu pun sub semnul întrebării valabilitatea concluziilor SEEMO. Totodată, credem că intenţia noastră de a procesa cazurile de atacuri împotriva jurnaliştilor şi proprietăţilor presei este mai mult decât evidentă. Este crucial pentru îmbunătăţirea în continuare a situaţiei generale în acest domeniu”, a declarat Vukotic pentru SETimes. Vukotic a cerut jurnaliştilor să acorde asistenţă guvernului în crearea unui climat mai bun pentru presă. „Cea mai importantă este disponibilitatea şi deschiderea guvernului în direcţia consolidării jurnalismului. Aceasta ajută Muntenegru să câştige reputaţia de stat democratic şi modern care adoptă valorile şi standardele europene în toate domeniile”, a afirmat ea. Reportera Vijesti, Dragana Babovic, a declarat însă că nu s-a schimbat decât retorica de la preluarea puterii de către Luksic. Ea a afirmat că Muntenegru este recunoscut în general drept ţară unde guvernul încearcă în permanenţă să ţină presa sub control. „Spre deosebire de Djukanovic, Luksic nu i-a jignit pe jurnaliştii care i-au criticat politicile în primele luni. El a avut o comunicare bună cu aproape întreaga presă până când a realizat că ‘prietenia’ cu presa nu îi consolidează poziţia în partid”, a declarat ea pentru SETimes. „Dacă guvernul doreşte cu adevărat să îmbunătăţească poziţia presei, în special a jurnaliştilor, acesta trebuie … să îi descopere pe criminalii şi agresorii jurnaliştilor”, a declarat Babovic. Jurnalista Ivana Gudovic a declarat că tergiversarea detectării şi capturării făptaşilor care au ordonat asasinatele şi atacurile împotriva jurnaliştilor, precum şi presiunile politice, constituie principalul obstacol în calea libertăţii presei din Muntenegru. „Prin raportul SEEMO, guvernului i s-a reamintit din nou că teoria nu înseamnă nimic dacă încă nu există rezultate concrete în privinţa libertăţii presei”, a afirmat Gudović. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.