Preşedintele cere soluţii pentru revenirea lefurilor bugetarilor la nivelul de dinainte de 2011 – 108516 – 07032012 – Discursul lui Traian Băsescu în fața Parlamentului a început cu o remarcă la adresa opoziției, șeful statului subliniind că ”nu este cea mai bună soluție să subminezi una dintre cele mai importante instituții ale statului român”, cu referire directă la protestul parlamentarilor din opoziție și cu rugămintea de a reveni la dezbateri. Ceea ce a dorit Traian Băsescu să transmită astăzi Parlamentului a vizat atât probleme de politică internă, cât și de politică externă. Mai explicit sau mai voalat, Traian Băsescu a criticat reprezentanții UNPR și UDMR din guvern, precum și prestația unora dintre mambrii fostului Cabinet. Chiar dacă nu explicit, șeful statului a punctat lipsa de decizie sau direcțiile eronate din guvernare, dar a și încurajat prestația parlamentarilor puterii în anumite momente.
Şeful statului le-a mulțumit parlamentarilor pentru că au acceptat să adopte o serie de acte normative cu impact dezastruos pentru popularitatea lor și care le pun în dificultate în viitoarea campanie electorală, dar care, din punctul său de vedere sunt extrem de importanate pentru țară. Traian Băsescu a evidențiat faptul că deși multe dintre deciziile adoptate în ultimii ani sunt impopulare, există și lucruri cu care parlamentarii ar trebui să se mândrească. Una dintre aceste măsuri este identificarea resurselor prin care a fost acordată pensia minimă garantată. În completarea acestei măsuri, Traian Băsescu le-a cerut parlamentarilor să gândească și să găsească soluții pentru ca la începutul lunii iunie să fie reîntregite și salariile bugetarilor, iar la sfârșitul mandatului să lase salariile bugetarilor la acelaşi nivel la care erau înainte de tăierea celor 25 de procente.
Președintele a lăudat, de asemenea, și activitatea din justiție, arătând că în acest moment nu există primar, ministru sau parlamentar, fie el de la putere sau opoziție, care să se simtă la adăpost de efectele legii. Iar acestastă măsură este aplicată chiar și magistraților. Aprecierile prezidențiale au vizat și Legea Educației, precum și limitarea risipei din domeniul protecției sociale. Ceea ce trebuie avut în vedere de aici înainte se referă la Legea sănătății și la reforma administrativă. În ceea ce provește legislația din domeniul sănătății, chiar dacă proiectul lansat în dezbatere publică în decembrie 2011 nu a beneficiat de un start bun, ar trebui avut în vedere faptul că este nevoie de un puternic control al banului public în acest domeniu, a subliniat Traian Băsescu. De asemenea, acesta a spus toți miniștrii Sănătăţii au fost ezitanți și că legislația trebuie modernizată, astfel încât toată lumea să știe ce include pachetul minim garantat de stat, în așa fel încât orice persoană, asigurată sau nu, să știe ce își poate asuma statul pentru ea.
Despre nevoia reformei administrative – Nevoia reformei administrative a fost prezentată din perspectiva atragerii fondurilor europene și a rigidității cu care actuala administrație, așezată pe aceleași strucuri din 1968, răspunde nevoilor societății contemporane. Traian Băsescu a semnalat faptul că în acest moment se stabilește bugetul Uniunii Europene pentru 2014 – 2020 și direcțiile de acțiune către care vor fi orientate aceste fonduri, or din această perspectivă România ar trebui să-și stabilească încă de acum modalitățile prin care banii europeni vor putea fi atrași pentru dezvoltarea regională. Traian Băsescu a criticat în mod explicit ineficiența modului în care au fost cheltuiți până acum banii pentru dezvoltare, pe care l-a catalogat ”departe de a fi eficient”. Șeful statului a propus o descenralizare pe regiuni a cheltuirii banilor europeni, astfel încât începând cu 2014 noile rgiuni administrative să aibă capacitatea de a se adresa direct Bruxellului pentru atragerea de fonduri structurale.
Înnoirea clasei politice, din nou în atenţia preşedintelui – Un alt punct atins de Traian Băsescu astăzi se referă la nevoia de înnoire a clasei politice și la rezultatele referendumului din 2009. Șeful statului a subliniat că actualul sistem de vot creează distorsiuni, astfel încât în parlament nu ajung neapărat cei care au obținut mai multe voturi, ci chiar candidați situați pe locul al treilea. În opinia sa este nevoie de un vot uninominal curat și de un parlament unicameral, cu 300 de membri, așa cum s-a votat la referendumul din 2009. O asemenea structură a Legislativului înseamnă inclusiv reduceri de cheltuieli din banii public. Pentru atingerea acestor obiective este însă nevoie de efortul de a discuta cu opoziția.
Problemele economice au avut, și ele, loc în discursul lui Traian Băsescu, Acesta a spus parlamentarulor că unul dintre obiectivele majore ale României pentru următoarea perioadă este intrarea în zona euro, însă, fără o economie competitivă, criteriile Tratatului de la Maastricht devin, pentru ţara noastră, o înșelătorie. Ceea ce ar putea aduce competitivitate economiei românești este stabilirea ramurilor prioritare, printre acestea aflându-se agricultura, turismul, mineritul și IT, zone ale economiei în care trebuie create locuri de muncă. Traian Băsescu a insistat pe importanța creării de locuri de muncă în aceste domenii, în așa fel încât o pătură largă de oameni săraci să își găsească de lucru.
În ceea ce priveşte mineritul, în opinia șefului statului acesta trebuie făcut cu banii noștri sau cu banii altora, fără însă a mai indica, așa cum s-a întâmplat în alte situații, potențiali investitori în ecnomia românească.
O altă problemă care trebuie avută în vedere este aducerea numărului de persoane active la același nivel cu al pensionarilor, pentru că în acest moment există o disproporție evidentă, cu efecte în economie. O creștere a numărului de locuri de muncă ar putea avea loc în zona rurală, însoțită însă de o politică de fixare a persoanelor în această zonă.
Problemele de IT din economia românească au fost abordate din două perspective – aceea a risipei de resurse, Traian Băsescu arătând că deși în acest moment ar putea fi acoperit 57% din nevoia de transmisie de date prin fibră optică, reușim să facem acest lucru doar în proporție de 20%, din cauză că fiecare operator are propriile canale de transmitere a informațiilor. Problema a fost discutată în CSAT și transmisă guvernului pentru a găsi o solușie. Pe de altă parte, Traian Băsescu a subliniat și faptul că nu există un control și o politică a achizițiilor de soft în domeniul administrației, devenind o vulnerabilitate a României prin incompatibilitățile și sincopele pe care le creează în actul adminstrativ.
”România are energia de care are nevoie în actualul nivel de dezvoltare, dar trebuie să pună această problemă pe lista sa de priorități”, a subliniat Traian Băsescu. Sursele indicate pentru obținerea acestei energii în viitoar sunt centrala de la Cernavodă, depozitele de gaze din Marea Neagră și rezervele de şist.Traian Băsescu a cerut o liberalizare a prețului la gaze, dar nu pentru populație, ci pentru consumul industrial.
România o ţară mult mai respectată, dacă va adopta imediat Tratatul fiscal – Partea a doua a discursului, mai restrânsă în comparațe cu prima, a vizat probleme de politică externă, președintele referindu-se la prevederile Tratatului fiscal, pentru care a recomandat să fie adoptat cu intrarea în vigoare, integral, imediată. Acest lucru reprezintă, în opinia sa, o asumare de răspundere din partea României, ceea ce ar aduce un plus de credibilitate și predictibilitate în plan extern și ar face din România o
Traian Băsescu a avertizat că există previziuni potrivit cărora în partea a doua a anului recesiunea va fi resimțită și în statele zonei euro, că acest lucru va avea efecte și asupra țării noastre, însă România nu va fi afectată atât de mult ”pentru că suntem bine pregătiți”.
Şeful statului s-a arătat nemulțumit de modalitatea în care, uneori, se procedează în deciziile de politică exernă, spunând că nu este deloc plăcut, ca șef de stat, să te afli la reuniuni externe și să afli despre diferitele direcții pe care va merge țara, luându-i, astfel, prin surprindere, pe toți. Băsescu a subliniat că în problema afacerilor europene România este un puternic susținător al unei tot mai mari puteri a Comisiei Europene.
La discursul de astăzi au lipsit parlamentarii opoziției, aflați în protest parlamentar. În timpul discursului, preț de câteva minute, vocea lui raian Băsescu a fost acoperită de a câtorva protestatari, pro-monarhiști, care i-au cerut demisia de la balcon. Intervenția nu a fost afectată de alte incidente. – www.promptmedia.ro