Acasă Politic Bucuresti: Taierile ilegale si furturile din paduri sunt tratate superficial si cu...

Bucuresti: Taierile ilegale si furturile din paduri sunt tratate superficial si cu indulgenta in justitie

DISTRIBUIȚI

– 28032012Centrul pentru Politici Durabile ”Ecopolis” reclamă gravitatea ilegalităţilor silvice din România şi reacţia slabă a autorităţilor responsabile de prevenirea şi combaterea fenomenului, cu accent pe modul superficial şi indulgent în care sunt tratate în justiţie tăierile ilegale şi furturile din păduri. Evenimentul de lansare a celui mai recent studiu Ecopolis – “În pădure se fură ca-n codru. O analiză a mecanismelor de prevenire şi combatere a ilegalităţilor silvice din România” – a prilejuit o dezbatere aprinsă găzduită de Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi alimentată de participanţi – reprezentanţi Romsilva, reprezentanţi ai Parchetului General, specialişti în management silvic, reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Mediu şi ai organizaţiilor de mediu şi presă.

Aceştia au comentat rezultatele studiului Ecopolis şi au venit cu explicaţii pentru situaţia actuală din domeniu – ilegalităţile silvice sunt tratate superficial, în special de justiţie, ceea ce duce la agravarea fenomenului tăierilor ilegale de pădure.

Potrivit studiului Ecopolis, dintre cele 7.168 dosare penale înregistrate la nivelul parchetelor în perioada 2009-2010, 60% au primit NUP din partea procurorilor, 27% au primit alte soluţii de netrimitere în judecată şi doar 13% (723 de dosare) au fost trimise în instanţă. Din cele 723 de dosare trimise în instanţă, doar 34 de condamnaţi au primit pedepse cu închisoare cu executare, adică mai puţin de 0,5% dintre cei implicaţi într-un dosar penal.

”În România, dacă furi o pâine rişti închisoare de 7 ani. Pentru tăieri ilegale şi furt de pădure ai 99% şanse să nu faci închisoare. În atare context, considerăm că se impun măsuri pentru ca infracţiunile silvice să fie tratate în concordanţă cu pericolul de mediu major şi cu pagubele pe care acest fenomen le aduce”, a declarat Costel Popa, preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Valerian Solovăstru, director general RNP Romsilva, a atras atenţia asupra complexităţii situaţiei şi asupra dificultăţilor cu care se confruntă personalul său în relaţia cu infractorii şi a subliniat că ”România este probabil singura ţară din lume care îşi păzeşte pădurea cu ajutorul pădurarilor şi singura din UE în care s-a păstrat practica ineficientă a marcării arborilor ce urmează a fi tăiaţi”.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a reafirmat interesul ministerului pentru înăsprirea legislaţiei în domeniu, astfel încât ilegalităţile silvice să fie tratate la adevărata lor importanţă şi în conformitate cu impactul pe care îl au asupra mediului. ”Avem o propunere legislativă în curs de finalizare care reduce la un metru cub limita actuală de cinci metri cubi tăiaţi, peste care ilegalitatea este încadrată ca faptă penală şi nu contravenţie”, a declarar Laszlo Borbely.

Potrivit concluziilor analizei Ecopolis, infracţiunile constatate de către instituţiile de control au avut un prejudiciu total estimat de peste 24 milioane lei. În acelaşi timp, autorităţile estimează că au fost tăiaţi ilegal peste 172.000 m cubi de masă lemnoasă, dar confiscările se ridică la mai puţin de 25% din acest volum. Diferenţa de 131.000 metri cubi reprezintă lemn rezultat din ilegalităţi nedepistate. Procurorii consideră că infracţiunile silvice (tăieri sau furturi de peste 5 m cubi) nu prezintă pericol social, astfel că majoritatea infractorilor scapă de trimiterea în judecată: din cele 7168 de dosare penale, 60% sunt soluţionate prin NUP, iar 27% primesc alte soluţii de netrimitere în judecată. Din cele 723 de dosare trimise în instanţă, 560 reprezentând 60% au primit pedepse suspendate, 250 reprezentând 36% au primit amenzi penale, iar 34 au primit pedepse cu închisoarea cu executare (adica 4% din cazurile trimise în instanţă). Raportat la numărul de dosare penale întocmite de organele de control, observăm că în justiţie – procuratura sau instanţa – scapă de închisoare peste 99,5% dintre autorii de infracţiuni, iar cei care sunt totuşi condamnaţi la pedepse cu executare sunt infractori aflaţi chiar în perioada de suspendare a unei condamnări anterioare. Organele de control sunt îngăduitoare cu hoţii de lemn. Numărul mare de contravenţii constatate privind tăieri ilegale şi furturi din păduri (18.589) sugerează o posibilă încadrare a unor infracţiuni în categoria contravenţiilor prin raportarea valorii prejudiciului sub limita legală de 5 metri cubi care face diferenţa între infracţiune şi contravenţie.

”Majoritatea persoanelor condamnate pentru infracţiuni silvice ajung de fapt să plătească doar cheltuielile de judecată în sume care nu depăşesc, în medie, 500 de lei”, a atenţionat Irina Pop, expert cercetare Ecopolis şi autoare a studiului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.