109124 – 29032012 – Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov aduce la cunoştinţă tuturor angajatorilor, noile modificări legislative care au fost aduse Legii 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, intrate în vigoare la data de 24 martie 2012.Persoanele fizice sau juridice au obligaţia de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă toate documentele sau informaţiile pe care aceştia le solicită, în vederea efectuării controlului sau cercetării evenimentului. Drept urmare, împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite controlul sau să efectueze cercetarea evenimentului potrivit prevederilor legale, de către reprezentantul legal al societăţii, angajaţi sau orice alte persoane aflate în locaţiile supuse controlului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu
cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei. Angajatorul sau persoanele sancţionate cu amendă, pot achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului verbal, jumătate din minimul amenzii.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, inspectorii de muncă au dreptul să solicite angajatorului sau salariaţiilor, documente şi orice informaţii necesare controlului, să identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau a altor documente, persoanele găsite în momentul respectiv la locul de muncă supus controlului şi să ia declaraţii scrise acestora.
Identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare si luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către angajatori a prevederilor legale, este obiectivul prioritar urmarit in controalele efectuate de catre ITM Ilfov. Astfel că, au fost intensificate acţiunile de control pe timpul nopţii, în vederea depistării angajatorilor care folosesc munca ‘’la negru.’’
Pe 14 şi 15 martie a. c. a avut loc campania naţională privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate si sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate fabricarea produselor de brutătrie şi a produselor făinoase.
Dintre deficienţele cele mai importante semnalate de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Ilfov, amintim: neasigurarea funcţionării permanente şi corecte a sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de măsură şi control, precum şi a altor instalaţii necesare desfăşurării proceselor tehnologice, neefectuarea controlului medical la angajare şi periodic; de asemenea, angajatorii nu au prevăzut semnalizarea de securitate şi de sănătate la locul de muncă, nu s-au luat măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate fiecărui angajator în parte şi nu s-au stabilit legături cu serviciile specializate privind serviciul medical de urgenţă, salvare şi pompieri.
Persoanele care nu au întocmite contracte individuale de muncă, nu pot să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătătii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său, astfel încât, să nu fie supuşi accidentelor de muncă, frecvent întâlnite în aceste situaţii.
Având în vedere deficienţele constatate pe parcursul celor două zile de verificări, pe timpul nopţii-schimbul III al agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul panificaţiei, inspectorii de muncă din cadrul ITM Ilfov, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 19.500 lei şi au dispus măsuri de remedire a acestora.
În următoarea perioadă, ITM Ilfov v-a intesifica acţiunile de control pe timpul nopţii şi în alte unităţi care îşi desfăşoară activitatea noaptea. – www.promptmedia.ro