109011 – 26032012 – Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea de către Iacob Baciu, vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, precum şi încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor. În perioada 21 octombrie 2008 – 25 mai 2011, Iacon Baciu a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.). El deţine, începând cu data de 9 noiembrie 2007 şi până în prezent, funcţia de preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (C.S.D.R.). Începând cu data de 19 mai 2006 şi până în prezent, Baciu deţine, în cadrul S.C. Sind Romania S.R.L., calitatea de administrator.
Sind Romania este o societate comercială înfiinţată în anul 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice: C.N.S.L.R. Frăţia, C.N.S. Cartel Alfa, B.N.S., C.S.D.R. şi A.N.C.C.S.R., care desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind, în principal, membri de sindicat şi beneficiarii biletelor de odihnă şi tratament veniţi prin C.N.P.P.
Sind Romania., societate unde Baciu deţine calitatea de administrator, a încheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurări de sănătate judeţene, un număr de 15 contracte de furnizare servicii medicale şi 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797,66 lei.
Având în vedere cele de mai sus, s-a sesizarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la posibila săvârşire de către Iacob Baciu a infracţiunii de conflict de interese şi iniţierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective. – www.promptmedia.ro