107605 – 05022012 – La numai câteva zile de la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia “prim-ministrul Emil Boc s-a bucurat, se bucură şi se va bucura” de încrederea sa, cotidianul Evenimentul Zilei susţine că zilele lui Boc în fruntea guvernului sunt numărate pe degetele de la o singură mână, numărătoarea făcând-o diverse grupări din PDL, toate având acelaşi numitor comun. Practic, Boc ar mai urma să stea în scaunul de prim-ministru până pe la mijlocul săptămânii viitoare. Conform unor surse democrat-liberale, după reuniunea tensionată de marţea trecută cu grupurile parlamentare, însuşi premierul a ajuns la această concluzie. Soluţia care se conturează este aceea a unui guvern cu premier tehnocrat, dar cu majoritatea miniştrilor politici.
Varianta cea mai probabilă, în contextul economic dificil care urmează – cu zona euro ameninţată de o nouă recesiune – este ca noul premier să fie un specialist în economie, deşi, spun surse democratliberale, nu neapărat din zona BNR. Varianta este agreată de PDL, după ce sondajele efectuate în ultimul timp le-au arătat că menţinerea lui Emil Boc sau numirea unui alt premier din cadrul partidului nu ar contribui la relansarea PDL. Nu este exclus ca în structura noului Cabinet să intre şi miniştri tehnocraţi. De exemplu, portofoliul Finanţelor ar putea reveni tot unui specialist apolitic, care să facă tandem cu premierul. Se speră că o asemenea mutare ar putea obţine şi susţinere din partea Opoziţiei, invitată luni la Cotroceni, la consultări.
Deşi bursa premierilor tehnocraţi este în fierbere, lucrurile nu sunt încă limpezi şi, oricum, decizia finală îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu. Democrat-liberalii nu exclud ca acesta să vină cu o mutare surpriză, mai afirmă sursa citată.
Apariţia publică a motivării Curţii Constituţionale în cazul Legii alegerilor comasate a produs multă agitaţie în Coaliţie. S-ar putea ca în acest weekend să fi avut loc întâlniri peste întâlniri pentru a se ajunge la un numitor comun cu ce e de făcut în continuare. În timp ce UDMR şi-ar dori anticipate cât mai repede (chiar şi la o saptpmână sau o lună după locale), PDL e în acest moment majoritar pentru alegeri la termen. Ceilalţi doi aliaţi analizează – în timp ce Grupul minorităţilor naţionale nu are nici o problemă cu legislaţia în vigoare, cei de la UNPR analizează în care caz ar fi mai avantajaţi.
UDMR are propria agendă în perioada următoare. Minoritarii şi-ar dori anticipate pentru a nu lăsa celorlalţi doi competitori din electoratul maghiar – PCM şi PPMT – timpul necesar pentru organizare şi de aici pentru anumite câştiguri electorale de etapă. UDMR ar putea juca foarte interesant în cazul în care PDL s-ar decide să îl sacrifice pe Boc şi să pună condiţii imposibile la formare unui alt guvern, astfel încât să se ajungă la anticipate. Deocamdată ei aşteaptă decizia PDL.”Până la urmă nu depinde nici de noi şi nici de pitic. Soluţia va veni de la Cotroceni”, a declarat un vicepreşedinte al UDMR, citat de site-ul pesurse.ro.
De partea cealaltă, democrat-liberalii sunt sideraţi. Unii dintre ei mai sperau că prin motivarea Curţii Constituţionale vor mai avea portiţe de scăpare astfel încât comasatele să fie măcar posibile în iunie. În condiţiile în care toate speranţele în acest sens au murit, cei mai mulţi s-au resemnat cu ideea alegerilor la termen. Ioan Oltean, secretarul general al partidului, a şi anunţat deja că ei nu sunt de acord cu anticipatele. Sunt totuşi o minoritate care susţine că trebuie făcute alegeri cât mai repede pentru că „nu e tot una să ajungi în opoziţie cu 20% acum sau cu 5 -6% în noiembrie”, a spus unul din prim-vicepreşedinţii PDL.
Sunt câţiva şi mai vizionari – „Să le facem, pentru că legea ne permite, în martie-aprilie 2013”, a spus un senator al PDL. Până la urmă cel care decide în cazul PDL este preşedintele Traian Băsescu, cel care va anunţa cu siguranţă o decizie imediat după consultările cu partidele de luni.
În cazul UNPR situaţia e calmă. Ar fi preferat comasatele, dar sunt destul de încrezători într-un scor bun la locale, cu teama majoră că dacă situaţia din
Boc ar putea fi schimbat şi din fruntea PDL
– Trebuie luat în calcul şi că o eventuală plecare a lui Boc din fruntea Executivului va duce, fără discuţii, şi la schimbări majore la vârful PDL. Nu ar fi exclus să asistăm chiar la schimbarea lui Boc din funcţia de preşedinte în cadrul unui congres extraordinar, au declarat pentru PROMPT MEDIA surse din cadrul principalului partid de guvernământ.- www.promptmedia.ro