108249 – 28022012 – Reprezentanții Uniunii Social Liberale consideră că accesarea a 20 miliarde de euro din fondurile structurale ar fi scutit România de împrumutl la Fondul Monetar Internațional. În cadrul dezbaterii referitoare la soluțiile USL pentru atragerea fondurior europene, Victor Ponta, co-președintele Uniunii, a subliniat faptul că România a „ratat o şansă istorică” de a folosi acești bani fără dobânzi și fără să fie obligată să îi returneze.Victor Ponta, a criticat ”incapacitatea haotică” a conducătorilor actuali de a folosi oportunitatea absorbției fondurilor structurale, situație care ne plasează pe ultimul loc în Europa. Liderul USL a reamintit că una dintre propunerile USL viza ca în bugetul pentru anul 2012 să fie introdusă obligativitatea
ca din bugetul de stat să fie asigurate toate sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene.
El a adăugat că nu s-a dorit acest lucru, acest aspect urmând a fi un obiectiv în continuare pentru USL pentru anul următor.
Ponta a fost singurul lider al opoziției care a atenționat asupra importanței modului în care România va ști să negocieze până la sfârșitul anului încadrarea PND în Strategia Europa 2020 și condițiile în care vor putea fi accesați banii europeni pentru următoarea perioadă de dezvoltare.
Liderul PNL, Crin Antonescu, co-președinte al USL, și-a menținut poziția în termenii discursului politic, vorbind despre depolitizarea sistemului prin care sunt atrase fondurile structurale și anularea ””clientelismului politic”.
El a mai adăugat că ideea promovată de „propagandiştii” guvernării că „USL nu oferă soluţii” este contrazisă de această dezbatere şi de prezentarea de către USL a documentului care propune 15 soluţii pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie.
Co-președintele USL Daniel Constantin, liderul PC, cel care a moderat dezbaterea, a anunțat deja că dezbaterile pe tema absorbţiei fondurilor europene vor continua, o singură întâlnire cu partenerii sociali nefiind suficientă.
Cele 15 soluții avute în vedere de USL pentru optimizarea absorbției fondurilor structurale se referă la trecerea autorităților de management în subordinea Ministerului Afacerilor Europene, realocarea fondurilor neatrase către sectoarele care pot accesa aceste sume, simplificarea legislației privind achizițiile publice și a procedurilor de verificare a plățilot, îmbunătățirea managementului financiar și al controlului, tratament egal între stat și beneficiar în contracte, eliminarea cheltuielilor neeligibile.
De asemenea, USL mizează și pe armonizarea strategiilor naționale cu Strategia Europa 2020.
Observațiile formulate de reprezentanții patronatelor au în vedere, spre deosebire de cele ale politicienilor, lucruri concrete. Astfel președintele UGIR 1903, Marius Opran, a atras atenția asupra datelor însumate cuprinse în proiectele aprobate, care depășesc statisticile oficiale. Totodată, acesta a propus eliminarea posibilității ca un singur manager de proiect să conducă mai multe proiecte, pentru că în acest moment se ajunge la situația în care o singură persoană depășește, însumat, pentru mai multe proiecte, durata unei zile. O altă problem ridicatp de patronate s-a referit la rambursarea TVA pentru facturile emise, lucru care, având în vedere termenele mari în care se fac rambursările de sume, poate duce la falimentarea unor societăți, în special a celor mici și mijlocii.
Organizatorii dezbaterii au anunțat că intenționează să lanseze și în mediul electronic o dezbatere pe această temă. – www.promptmedia.ro