107950 – 16022012 – În organizarea Departamentului de politică externă şi relaţiile cu comunităţile româneşti şi a Departamentului de sinteză şi comunicare publică din cadrul Consiliului Naţional al PSD, la Palatul Parlamentului a avut loc miercuri dezbaterea cu tema ”Tratatulul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Europeană şi monetară. Efectele politice şi social–economice în procesul de integrare şi de reducere a decalajelor în Uniunea Europeană”. La dezbaterea moderată de Octavian Ştireanu şi Bogdan Niculescu–Duvăz au participat parlamentari, reprezentanţi de marcă ai mediului academic şi universitar. Au luat parte şi au susţinut intervenţii Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al partidului.
În cadrul dezbaterilor a fost evidenţiat faptul că ratificarea de către România a acestui document, care are complexe dimensiuni economice, juridice şi politice, trebuie să fie precedată de o analiză aprofundată a impactului său economic, financiar şi social, a implicaţiilor şi consecinţelor pe care le are pentru România, ţinând seama de complexitatea problemelor cu care economia şi societatea noastră se confruntă. Aceasta este o abordare realistă care porneşte de la cunoaşterea temeinică a prevederilor tratatului şi de la evaluarea corectă atât a câştigurilor pe care ţara noastră le va avea, cât şi a unor eventuale consecinţe nedorite ale semnării sale pripite. Ca principale elemente pozitive pe care le aduce acest tratat au fost enumerate: întărirea disciplinei financiare, în primul rând în ceea ce priveşte cheltuirea banului public şi creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.
Unele luări de poziţie au insistat asupra faptului că, în forma sa actuală, Tratatul conservă şi consolidează poziţia privilegiată a unor anumite state puternic dezvoltate. De asemenea, Tratatul de stabilitate fiscală nu favorizează reducerea decalajelor dintre statele membre ale UE, ci le menţine, dacă nu chiar le adânceşte. În acest context, s-a insistat asupra ideii că Uniunea Europeană este datoare să elaboreze politici viabile de reducere a acestor decalaje, de care să beneficieze toate statele sale membre. În absenţa unor asemenea măsuri, este foarte posibil să se declanşeze mişcări sociale de profunzime care nu vor putea fi ţinute sub control.
Din această perspectivă, au fost formulate numeroase şi severe rezerve cu privire la faptul că preşedintele Traian Băsescu a cerut semnarea, în regim de maximă urgenţă, a Tratatului, fapt calificat ca ”un angajament politic pripit” şi „o grabă fără rost”, în condiţiile în care România nu este stat membru al zonei euro. Mai mult, Traian Băsescu nu are nici un rol în ceea ce priveşte Tratatul fiscal, dat fiind faptul că acesta este un tratat interguvernamental, iar prevederile Legii 590/ 2003 sunt foarte clare. De fapt, sub pretextul semnării până la 1 martie a Tratatului, actuala putere doreşte să îşi continue politica bugetară restrictivă şi rigidă. Procedând în acest fel, actuala guvernare nu va reuşi să adopte politici sociale optime şi nu va putea să reducă decalajele dintre România şi ţările dezvoltate ale UE.
Aceste obiecţii de principiu, precum şi rezerva categorică faţă de presiunile pe care le exercită Traian Băsescu pentru semnarea în pripă a Tratatului, nu exprimă o atitudine ostilă şi nici nu pot fi echivalate cu respingerea sa de plano de către PSD. Dat fiind însă faptul că prevederile acestui tratat angajează ţara noastră pentru o perioadă îndelungată de timp, PSD consideră că este necesară o amplă şi serioasă dezbatere la nivel naţional.
Printr-o coincidenţă semnificativă, în acelaşi timp, tot la Palatul Parlamentului , PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile naţionale semnau Protocolul Politic privind ratificarea de către România a Tratatului fiscal al UE. Fapt salutat imediat de către Traian Băsescu şi calificat ca fiind „un gest de responsabilitate şi în interes naţional”.
Încă o dată, se dovedeşte că fiecare face ceea ce ştie mai bine: PDL şi aliaţii săi execută fără să crâcnească ordinele comandantului suprem, în timp ce PSD analizează, cu atenţie şi responsabilitate, impactul economic şi social al Tratatului fiscal al UE şi numai după aceea decide, potrivit unui comunicat al Consiliului Naţional al PSD. – www.promptmedia.ro