108132 – 23022012 – Ministerul Justiţiei continuă seria consultărilor publice iniţiate în luna ianuarie 2012 pe tema aderării României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP). La reuniunea care are loc joi la sediul Ministerului Justiţiei participă reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, experţi în materia open data, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice implicate în acest proces.
Aceasta este cea de-a patra reuniune organizată în vederea elaborării planului naţional de acţiune pentru implementarea principiilor Parteneriatului. Elaborarea acestui plan se desfăşoară printr-o coordonare inter-instituţională, cu participarea Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Unul dintre obiectivele specifice asumate la nivel naţional şi care va fi detaliat în planul de acţiune OGP este creşterea transparenţei instituţionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice puse la dispoziţie de către autorităţile publice (open data).
În 2011, răspunzând unei invitaţii a părţii americane, Guvernul României a decis alăturarea ţării noastre la iniţiativa internaţională Open Government Partnership -Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, lansată oficial de preşedinţii Statelor Unite şi Braziliei, la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU. Cu ocazia lansării iniţiativei a fost adoptată Declaraţia pentru o Guvernare Deschisă, iar cele opt state fondatoare, Africa de Sud, Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, SUA şi UK, şi-au prezentat planurile de acţiune pentru implementarea principiilor Parteneriatului.
România şi-a exprimat, în acest context, intenţia de a elabora un plan de acţiune propriu, pe care să-l prezinte la următoarea reuniune la nivel politic, ce va avea loc în luna aprilie, în Brazilia. Prezentarea setului de angajamente şi asumarea Declaraţiei pentru o Guvernare Deschisă marchează alăturarea efectivă la Parteneriat.
Iniţiativa are un caracter predominant politic, fiind condiţionată de existenţa unui sprijin şi a unei asumării la cel mai înalt nivel guvernamental. Participarea la acest proces multilateral presupune acceptarea monitorizării şi raportării independente asupra progreselor referitoare la o serie de progrese cuantificabile cu privire la îmbunătăţirea serviciilor publice, creşterea integrităţii în sectorul public, gestionarea eficientă a fondurilor publice, crearea de comunităţi mai sigure, creşterea responsabilităţii corporative.
OGP vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii. România s-a alăturat iniţiativei OGP din dorinţa de a impulsiona: sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice puse la dispoziţie de către autorităţile publice, îmbunătăţirea serviciilor publice, creşterea integrităţii publice, gestionarea eficientă a fondurilor publice, crearea unei comunităţi sigure şi consolidarea responsabilităţii corporative.
Participarea României la OGP este prevăzută în Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015. Strategia are în vedere inclusiv întărirea monitorizării în domenii conexe transparenţei şi bunei guvernări, care sunt deja reglementate prin legislaţia română: respectarea codurilor etice/deontologice/de conduită, declararea averilor şi a conflictelor de interese, îmbunătăţirea transparenţei în procesul decizional, sporirea accesului la informaţii de interes public. – www.promptmedia.ro