108131 – 23022012 – Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au încheiat un protocol de colaborare al cărui obiectiv este creşterea şanselor de ocupare pe piaţa internă a muncii pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
Pentru atingerea acestui obiectiv au fost stabilite o serie de paliere de acţiune comune între care: facilitarea accesului şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă la programul „A doua şansă”, în vederea finalizării învăţământului primar şi a celui secundar inferior; sprijinirea angajatorilor şi a persoanelor care au încheiat contracte de ucenicie la locul de muncă, prin inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti şi prin unităţile de învăţământ liceal – filiera tehnologică şi vocaţională, în vederea asigurării pregătirii teoretice a ucenicilor, conform standardelor ocupaţionale şi a standardelor de pregătire profesională; introducerea unui modul opţional sau a unei discipline opţionale în curriculumul la decizia şcolii pentru învăţământul liceal, pentru informarea elevilor cu privire la Codul muncii, contractul de muncă, principalele măsuri active în vederea ocupării unui loc de muncă, dosarul pentru şomaj, instituţiile abilitate pentru informarea şi consilierea pentru ocuparea unui loc pe piaţa muncii.
De asemenea, vor fi organizate stagii de pregătire practică atât pentru elevii de liceu, cât şi pentru studenţii facultăţilor de asistenţă socială, în ANOFM şi în Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), în vederea familiarizării acestora cu activitatea serviciului public de ocupare. Pe de altă parte, vor fi iniţiate şi desfăşurate campanii de informare şi consiliere în şcoli în vederea promovării măsurilor active destinate tinerilor şi pentru prevenirea riscului marginalizării.
Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a declarat că „un semnal important pe care îl primeam atât noi, cât şi partenerii noştri de la ANOFM, era imposibilitatea unor tineri de a se angaja, deoarece nu aveau studiile finalizate. Or, angajamentul pe care ni l-am luat prin instituţiile noastre constă tocmai în a-i ajuta pe cei care întâmpină astfel de dificultăţi în completarea studiilor. Apoi, este important pentru viitorii angajaţi, aflaţi acum pe băncile şcolii, să îşi cunoască atât drepturile, cât şi responsabilităţile. Opţionalul pe care îl vom propune liceelor va contura competenţe legate de intrarea pe piaţa muncii, alegerea unui loc de muncă, negocierea contractului, drepturile şi responsabilităţile angajatului”.
Durata protocolului dintre MECTS şi ANOFM este de doi ani de la data semnării, prelungirea valabilităţii acestuia urmând a fi făcută prin act adiţional, pe perioade de câte doi ani. – www.promptmedia.ro