107965 – 16022012 – Preşedintele Forumului Naţional al Ecologiştilor (FNE) din PSD, deputatul Carmen Moldovan, îi solicită din nou premierului Mihai Răzvan Ungureanu să îşi precizeze public poziţia faţă de cultivarea organismelor modificate genetic (OMG).
Aşa cum o demonstrează în mod constant sondajele de opinie, majoritatea covârşitoare a românilor se opun consumului de OMG. Cercetările pe această temă arată că trei sferturi dintre români nu doresc să consume OMG şi peste 80% sustin interzicerea cultivării plantelor modificate genetic.
Cabinetul Ungureanu nesocoteşte refuzul majorităţii românilor de a consuma alimente care conţin organisme modificate genetic, prin prezenţa la Ministerul Agriculturii a lui Stelian Fuia, un susţinător declarat al OMG, cu state vechi de serviciu în slujba marilor corporaţii producătoare.
Carmen Moldovan îi solicită premierului Mihai Răzvan Ungureanu să îşi precizeze poziţia în privinţa cultivării OMG în România. ”Românii au dreptul să ştie cum se poziţionează prim-ministrul pe acest subiect, iar premierul are obligaţia sa spună acum care este adevărul”, subliniază deputatul social-democrat.
Preşedintele FNE îi atrage atenţia premierului asupra faptului că guvernul său ar trebui sa ia măsuri active destinate să sprijine producţia bio românească, şi nu cultivarea de OMG şi încurajarea importurilor. „Producătorii noştri mor de foame chiar şi in anii cu producţie bună, in timp ce românilor li se servesc doar fructe şi legume de import şi li se pregăteşte, se pare, un meniu plin de OMG. Prim-ministrul trebuie sa iasă public şi să spună dacă intr-adevar guvernul Romaniei este aservit intereselor companiilor producătoare de OMG, pentru că asta se inţelege din prezenţa in cabinet a unui nou ministru al Agriculturii care a primit salariu de la aceste companii”, spune Carmen Moldovan. Astfel, conform statisticilor INS, în anul 2011, un an agricol cu producţie foarte bună, România a importat produse agroalimentare de 3,75 miliarde de euro, adică cu jumătate de miliard de euro mai mult decât media importurilor alimentare din anii mai puţini buni. – www.promptmedia.ro