108120 – 22022012 – Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă au intervenit anul trecut pentru stingerea a 32.000 incendii, ceea ce înseamnă o medie de 88 incendii pe zi şi o creştere de aproximativ 29% faţă de 2010. În acelaşi timp, se constată şi o creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie uscată şi a celor de pădure, potrivit bilanţului activtăţii IGSU pe anul trecut, dat publicităţii miercuri.
În ceea ce priveşte repartiţia incendiilor pe judeţe, cele mai multe incendii s-au produs în partea de vest şi nord – vest a ţării, numărul fiind mai mic în restul judeţelor.
Incendiile, ca unul dintre cele mai frecvente tipuri de risc, s-au manifestat în procent de 37% la gospodăriile populaţiei, 18% la anexe gospodăreşti, 13% la proprietăţi individuale aflate în afara gospodăriilor cetăţeneşti, 9% la mijloace de transport, 5% în industrie, 5% în comerţ, 5% la activităţi de servicii colective, 9% în alte domenii.
În ceea ce priveşte numărul de locuinţe afectate anul trecut de incendii, acesta a crescut cu 7,9% faţă de 2010, fiind distruse parţial sau total peste 6000 de locuinţe şi anexe ale acestora. Se poate conchide, pe baza datelor de analiză, că 17 locuinţe sunt zilnic incendiate, iar aproximativ echivalentul a patru comune de dimensiune medie din România sunt afectate grav de incendii. O analiză atentă a acestei situaţii, ce reflectă de fapt o situaţie ce nu s-a schimbat faţă de anii anteriori, presupune o modificare a activităţii inspecţiei de prevenire şi educaţie preventivă care va trebui să mute centrul de greutate al activităţilor spre zonele în care se manifestă cel mai pregnant aceste evenimente – în prezent, numărul cel mai mare de incendii la locuinţe la nivel naţional se înregistrează în judeţele din nordul şi estul ţării.
În anul trecut,
Incendiile au fost provocate, în cea mai mare parte, de utilizarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice defecte sau improvizate (23%), focul deschis (16%), coşurile de fum defecte sau neîntreţinute (14%), fumatul fără respectarea normelor (12%), acţiuni intenţionate (10%), mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (6%) sau a unor alte împrejurări (19%).
Cu toate eforturile depuse, 224 persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor, cu 10% mai puţin decât în anul 2010, iar 464 persoane (cu 4% mai mult decât în 2010), au suferit diferite traume, în special arsuri. Peste 80% din totalul deceselor s-au înregistrat în incendiile produse la locuinţele personale. Persoanele cele mai vulnerabile sunt bătrânii (de regulă peste 60 de ani) şi copii până la vârsta de 5 ani. Repartiţia victimelor la nivel naţional este eterogenă, dar un număr mai mare de decese la 100.000 locuitori se observă la judeţele Sibiu, Argeş, Suceava, Covasna şi Ilfov. – www.promptmedia.ro