Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana impune norme pentru vinul organic

Bruxelles: Comisia Europeana impune norme pentru vinul organic

DISTRIBUIȚI

107751 – 09022012 –  Comitetul permanent pentru agricultura ecologică (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul organic, care vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în săptămânile care urmează. Noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, permite producătorilor de vin organic să folosească termenul de „vin bio” pe etichetele lor. Etichetele trebuie să poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organică utilizat în UE, precum şi codul organismului de certificare, şi trebuie să respecte totodată şi celelalte norme de etichetare a vinului. Deşi există deja norme pentru „vinul produs din struguri organici”, acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Sectorul vinicol rămăsese singurul nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura organică în temeiul Regulamentului 834/2007.

După votul exprimat în cadrul Comitetului permanent, comisarul UE pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a afirmat: „Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ştachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesaţi de produsele organice. Mă declar mulţumit că am elaborat o serie de norme care permit o diferenţiere clară între vinul obţinut prin metode convenţionale şi cel obţinut prin metode organice, întocmai ca şi în cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri că „vinul bio” este produs conform unor norme mai stricte”.

Noile norme sunt mai transparente şi facilitează recunoaşterea produsului de către consumatori.  Ele vor contribui la o mai bună funcţionare a pieţei interne şi la consolidarea poziţiei „vinurilor bio” din UE pe piaţa internaţională, unde mulţi alţi producători (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizează pachetul legislativ referitor la agricultura organică în UE, care acoperă de acum toate produsele agricole.  

Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) şi stabileşte substanţele permise pentru obţinerea vinurilor organice, aşa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea pieţei comune (OPC) vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic şi desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfiţilor din vinul organic trebuind să fie cu cel puţin 30-50 mg/l mai mic decât la vinul obţinut prin metode convenţionale (în funcţie de conţinutul de zahar rezidual). În afara acestui subansamblu de specificaţii, se aplică şi normele vinicole generale definite în regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe lângă respectarea acestor practici, „vinul bio” trebuie desigur să fie obţinut din struguri organici – conform definiţiei din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.

Nu există norme sau definiţii la nivelul UE care să aibă ca obiect „vinul bio”. Numai strugurii pot fi în prezent certificaţi ca produse organice, singura menţiune permisă fiind cea de „vin obţinut din struguri organici”.  În 2004, prin planul de acţiune european pentru o alimentaţie şi o agricultură organice,  Comisia s-a angajat să instituie norme specifice care să se aplice tuturor proceselor de producţie agricolă, inclusiv vinificaţiei. În acest context, proiectul de cercetare „OrWine” a fost finanţat prin intermediul celui de-al şaselea Program-Cadru. În iunie 2009, pe baza concluziilor acestui proiect, au fost înaintate propuneri legislative în cadrul Comitetul Permanent pentru Agricultura Ecologică (SCOF), însă ele au fost blocate şi în cele din urmă retrase în iunie 2010. Lucrările s-au reluat în 2011 şi proiectul a primit aviz favorabil din partea SCOF în data de 8 februarie 2012.

Componentele de bază ale propunerii – Noile norme aplicabile procesului de vinificaţie organic introduc o definiţie tehnică a „vinului bio”, care respectă obiectivele şi principiile agriculturii organice, astfel cum au fost ele stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului UE privind producţia organică. Regulamentul identifică tehnicile oenologice şi substanţele autorizate pentru obţinerea „vinului bio”.

Printre acestea se numără: conţinutul maxim de sulfiţi de 100 mg/l la vinul roşu (150 mg/l pentru vinul produs în mod convenţional) şi 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l în cazul vinului produs în mod convenţional), cu o diferenţă de 30 mg/l în cazul în care conţinutul de zahăr rezidual depăşeşte 2g/l. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.