107946 – 16022012 – Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat că, începând cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate în UE sau în SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste două regiuni. Acest parteneriat între cei mai mari doi producători de produse ecologice din lume va pune bazele unei construcţii solide care va promova agricultura ecologică, contribuind la dezvoltarea acestui sector, la crearea de locuri de muncă şi sprijinirea întreprinderilor la nivel global.
În total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite şi din Uniunea Europeană valorează împreună aproximativ 40 de miliarde de euro, cifră care se amplifică de la an la an.
Scrisorile oficiale de instituire a parteneriatului au fost semnate la 15 februarie 2012 în Germania, la Nürnberg, de Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, de Kathleen Merrigan, secretar-adjunct în Ministerul Agriculturii din SUA şi de ambasadorul Isi Siddiqui, negociatorul-şef pentru agricultură din cadrul Reprezentanţei Comerciale a SUA. Ceremonia de semnare a avut loc la Târgul Mondial de Produse Ecologice BioFach, cea mai mare manifestare de acest fel din întreaga lume.
Acordul are o dublă valoare adăugată. Pe de o parte, agricultorii şi producătorii de alimente ecologice vor avea acces mai uşor, cu mai puţină birocraţie şi mai puţine costuri, la pieţele din SUA şi din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivităţii acestui sector. În plus, creşte nivelul transparenţei standardelor aplicabile produselor ecologice şi gradul de încredere al consumatorilor, precum şi capacitatea lor de a recunoaşte alimentele şi produsele noastre ecologice”, a afirmat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş. „Acest parteneriat reprezintă un important pas înainte, care conferă o nouă dimensiune relaţiilor de cooperare dintre UE şi SUA în domeniul comerţului cu produse agricole.”
„Acest parteneriat stabileşte legături între fermierii şi companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului care activează în sectorul produselor ecologice, deschizând o gamă largă de oportunităţi de piaţă”, a afirmat secretarul-adjunct în Ministerul Agriculturii din SUA, Kathleen Merrigan. „Este o victorie pentru economia americană şi pentru strategia de ocupare a forţei de muncă promovată de preşedintele Obama. Acest parteneriat va deschide noi pieţe pentru fermierii şi crescătorii de animale americani, va crea mai multe oportunităţi pentru întreprinderile mici şi va îmbunătăţi oferta de locuri de muncă pentru cetăţenii americani care activează în sectoare precum ambalarea, transportul şi comercializarea produselor ecologice.”
„Este vorba despre un pas înainte semnificativ în ceea ce priveşte consolidarea relaţiilor noastre comerciale bilaterale”, a adăugat ambasadorul Isi Siddiqui. „Am convingerea că acest parteneriat va facilita şi va stimula schimburile comerciale cu produse agricole între Uniunea Europeană şi Statele Unite şi va conduce la crearea mai multor locuri de muncă în acest sector important atât pentru America, cât şi pentru Europa.”
Anterior, cultivatorii şi companiile care doreau să comercializeze produse de ambele părţi ale Atlanticului trebuiau să obţină certificate de conformitate ţinând seama de două standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, controalelor şi demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimină bariere importante, în special pentru producătorii mici şi mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care îndeplinesc condiţiile parteneriatului pot fi comercializate şi etichetate ca alimente, carne, cereale sau vinuri ecologice certificate.
Până la concretizarea demersului prin anunţul de astăzi, ambele părţi au realizat audituri pentru a se asigura că programele lor sunt compatibile din perspectiva reglementării, a măsurilor de control al calităţii, a cerinţelor de certificare şi a practicilor de etichetare.
Deşi există mici diferenţe între normele din SUA şi cele din UE în domeniul agriculturii ecologice, ambele părţi au hotărât la nivel individual că programele lor sunt practic echivalente, cu excepţia interdicţiei referitoare la utilizarea antibioticelor. Reglementările Ministerului Agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologică interzic utilizarea antibioticelor, cu excepţia cazului în care se încearcă controlarea infecţiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afectează livezile ecologice de mere şi pere. Reglementările UE privind agricultura ecologică permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. În temeiul acestui parteneriat, nu este permisă utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de către agenţii de certificare.
În plus, toate produsele care fac obiectul schimburilor comerciale în temeiul acestui parteneriat trebuie transportate cu un certificat de export pentru produse ecologice. Acest document trebuie să indice locul de producţie, să identifice organizaţia care a certificat produsul ecologic, să verifice dacă nu au fost folosite substanţe şi metode interzise, să certifice dacă termenii parteneriatului au fost respectaţi şi să asigure trasabilitatea produselor care fac obiectul schimburilor comerciale.
Ambele părţi şi-au luat angajamentul de a se asigura că toate produsele ecologice care vor face obiectul schimburilor comerciale respectă termenii parteneriatului şi că acestea îşi menţin integral proprietăţile ecologice pe traseul de la fermă la punctul de vânzare. Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene şi „Programul Naţional privind Produsele Ecologice” (National Organic Program) din cadrul Ministerului Agriculturii din SUA – care supraveghează toate produsele ecologice din SUA – îşi vor asuma importante roluri de supraveghere.
Statele Unite şi Uniunea Europeană vor continua să poarte discuţii la intervale regulate şi îşi vor revizui reciproc şi periodic programele, pentru a verifica respectarea termenilor parteneriatului. Cele două părţi vor demara o serie de iniţiative de cooperare în vederea promovării produselor ecologice şi vor aborda subiecte importante precum bunăstarea animalelor. Ambele programe vor consta dintr-un schimb permanent de informaţii tehnice şi bune practici, pentru a asigura integritatea culturilor şi a sistemelor ecologice de producţie animală.
În prezent, acest acord vizează doar produsele exportate din şi certificate în Statele Unite sau Uniunea Europeană. – www.promptmedia.ro