Acasă Politic Washington: Obama merge pe principiul eşti bogat, plăteşti taxe mai mari

Washington: Obama merge pe principiul eşti bogat, plăteşti taxe mai mari

DISTRIBUIȚI

107299 – 25012012 – Barak Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, care candidează pentru al doilea mandat la Preşedinţie, în noiembrie anul acesta, a deschis frontul în campania electorală promiţând un regim fiscal „mai just”, exact în ziua în care Mitt Romney, principalul contracandidat republican, a dezvăluit că şi-a plătit taxa pe venit la o rată de doar 13,9% în 2010. Această rată de impozit foarte redusă reflectă faptul că majoritatea venitului lui Romney este taxat drept câstig de capital, o problemă la care Obama s-a referit în tradiţionalul discurs „Despre starea uniunii”, ţinut seară. Preşedintele american a declarat că reforma fiscală şi reducerea deficitului bugetar ar trebui călăuzite de principiul conform căruia fiecare cetăţean cu un venit anual de peste un milion de dolari

 ar trebui să plătească o taxă de cel puțin 30% din acest venit, anunţă Financial Times, preluată de Adevărul.

Principiul-cheie al lui Obama, regula Buffet, numită după miliardarul american Warren Buffet, spune că americanii bogaţi nu ar trebui să plătească taxe la o rată mai mică decât secretarii lor, fapt ilustrat prin faptul că secretara miliardarului american a fost invitată să asiste la discurs din loja primei doamne în clădirea Congresului SUA. „Puteţi să-i spuneţi luptă de clasă cât vreţi. Dar a-i cere unui miliardar să plătească taxe cel puţin la nivelul secretarei sale? Majoritatea americanilor ar considera acest lucru drept de bun simţ”, a declarat Obama.

Discursul a inclus şi propuneri de reducere de taxe pentru producătorii americani care deţin fabrici pe teritoriul SUA şi să scoată stimultentele din codul fiscal pentru externalizarea producţiei peste Ocean. Mai mult, administraţia Obama propune o iniţiativă să reducă aceste stimulente prin introducerea unei taxe pe profiturile companiilor americane înregistrate în alte ţări. „Noi nu ne vom întoarce la stadiul unei economii slăbite prin externalizare, datorii imense și profituri financiare iluzorii”, a declarat Obama. „În această seară doresc să vorbesc despre felul în care vom păşi înainte şi vom stabili un plan pentru o economie construită pentru a dăinui, o economie bazată pe industrie americană, energie americană, promovarea abilităţilor muncitorilor americani şi o renaştere a valorilor americane”.

În discursul de răspuns al opoziţiei republicane, Mitch Daniels, guvernatorul statului Indiana, a declarat că Obama nu a provocat probleme economice, ci doar le-a înrăutăţit. „În trei ani scurţi, o explozie fără precedent de cheltuieli guvernamentale finanţate cu bani împrumutaţi a adăugat mii de miliarde de dolari la o datorie naţională şi aşa nesustenabilă. Şi, cu toate acestea, preşedintele ne-a îndrumat pe o cale care va înrăutăţi situaţia în mod radical în anii care vin”, a declarat acesta. „Marele experiment de asistenţă guvernamentală de sus în jos a împiedicat redresarea economică, nu a impulsionat-o”, a adăugat guvernatorul. „Preşedintele pare să creadă sincer că putem construi o clasă de mijloc prin oferirea de posturi bugetare plătite cu bani împrumutaţi”.

Taxele lui Romney

– Ca răspuns la presiunile intense din partea contracandidaţilor republicani în alegerile preliminare pentru determinarea candidatului la Preşedenţia SUA, Mitt Romney a publicat pe site-ul său de campanie, documentele sale fiscale pe ultimii doi ani, totalizând 547 de pagini. Pentru 2010, el a plătit 3 milioane de dolari în taxe pe un venit de 21,6 milioane de dolari, venit produs din investiţiile făcute în timpul când a activat drept preşedintele unuia dintre cele mai de succes fonduri de investiţii americane. Pentru 2011, Romney se așteaptă să plătească 3,2 milioane de dolari, la o rată de 15,4%.

Patric Gaspard, directorul executiv al Comitetului Naţional al Partidului Democrat, a declarat că aceste documente arată că Romney a plătit o rată de impozit mai mică decât cea a „profesorilor, pompierilor şi poliţiştilor”. Mai mult de 16% din veniturile lui Romney au fost donate, mare parte mergând către biserica mormonă al cărui membru el este. Mormonii sunt obligaţi să ofere 10% din venit bisericii.

Casa Albă a schiţat legea Buffet anul trecut, dar faptul că prezentarea acesteia coincide cu publicarea detaliilor fiscale ale lui Romney pune un accent şi mai mare asupra acestei probleme.

Mitt vs Newt

– Romney încearcă din răsputeri să combată ascensiunea rivalului său republican, Newt Gingrich, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, care a câştigat o victorie zdrobitoare în alegerile preliminare din Carolina de Sud, weekendul trecut. În cadrul dezbaterii de luni, din Tampa, Florida, Romney a atras atenția că el nu ar fi plătit aproape deloc taxe conform planului lui Gingrich de a elimina complet taxele pe câștigurile de capital. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.